Вход | Регистрация

Пренасочват европари заради пришълци

България и Румъния ще загубят 1,7 млн. евро в полза на Германия, заради мигранти

Пренасочват европари заради пришълци
thinkstockphotos.com

Милиони евро, предназначени за бедните в България и Румъния, ще се пренасочат към Германия. Първо - защото двете балкански страни не умеят да ги усвояват. И второ - заради наплива на румънци и българи към Германия, коментира "Дойче веле”, цитирано от Europe.bg.

Проблемите на общинските власти в много немски градове са свързани с пришълците (както ги наричат) от България и Румъния.

Наричат тези хора "мигранти по бедност", като във въпросната група влизат не само ромите /както пишат много медии/, а всички българи и румънци, пристигащи в Германия. Засега те имат право на свободно придвижване и на избор къде да живеят. От 1 януари обаче ще се ползват и от всички социални привилегии в Германия, гласи още информацията.

По данни на статистиката само през тази година в западната държава са се настанили 70 хиляди българи и румънци, чийто брой се очаква догодина да нарасне на 180 хиляди души. Това не е лошо, като се има предвид, че сред емигриралите от ужасната беднотия в своите страни хора има доста добре квалифицирани специалисти - инженери, техници, лекари, медицински персонал, чието бъдеще в Германия като цяло е гарантирано.

Проблемът, според властите е с ромите, идващи от двете държави, които не търсят политическо убежище (и тогава биха били настанени в приюти), а се ползват от правата си на европейски граждани, които трябва само да докажат, че могат да се самоиздържат. А това никак не е трудно, предвид детските надбавки, които получават за многодетство – повечето от тях имат по 5 и повече деца.

Недоволството и оплакванията на местните жители е не само от шума, мръсотията и липсата на хигиенни навици у пришълците. Сериозни проблеми създават различията в социално и културно отношение с ромските кланове, които често и се карат помежду си. Според полицейските статистики престъпността се е увеличила, много деца не ходят на училище и се "специализират професионално" в джебчийство.

Самите пришълци обаче често стават жертва на престъпни схеми. Първо - на трафикантите на хора, които ги докарват в Германия. После - на своите сънародници, които са пристигнали по-рано. Те уж помагат на новодошлите с покъщнина или в общуването им с властите, но срещу това им съдират кожата. Някои наемодатели също печелят добре от незнанието на новопристигналите, като им искат невероятно високи наеми, продължават с информацията си от Europe.bg.

Въпреки, че нямат право да работят, много роми всеки ден търсят някаква прехрана. Често я намират на нелегалния надничарски пазар, за който властите си затварят очите.

Много германски общини вече протестират, заради скорошната промяна в статута на пришълците в страната им. От 1 януари 2014 г. българите и румънците ще имат пълен достъп до трудовия пазар и съответно ще се ползват с всички права - като здравни и социални осигуровки или добавки за жилище. Това допълнително ще утежни финансовото състояние на общините. Само Дуисбург очаква допълнителни разходи от около 13 милиона евро.

Еврокомисията и правителството на провинция Северен Рейн-Вестфалия най-после чуха оплакванията на общините и отпуснаха общо 1,7 милиона евро за интеграцията на пришълците.

Средствата ще се използват за провеждането на курсове по немски, преквалификация и професионално обучение, ориентирано към нуждите на германския трудов пазар. И децата ще се готвят много по-интензивно, отколкото досега за интегрирането в германските училища. В очакване на втората вълна пришълци от България и Румъния догодина общините ще ангажират и повече социални работници, които говорят двата езика.

Средствата, които сега Еврокомисията предоставя от своите социални фондове, са били предназначени за бедните хора в страните, от които произхождат мигрантите. Първоначалната идея била да им се помогне, за да не напускат родината си. Но страни като България и Румъния усвояват само една четвърт от тези пари, така че средствата сега се пренасочват. От тази промяна печели най-вече индустриалният район Рейн-Рур в Германия. С европейските пари се предвижда да се помогне на пришълците да се интегрират в новата си родина, коментира още "Дойче веле”.

<< Sever.bg във Facebook >>





Докладвай за нередност в статията
Добави коментар