Вход | Регистрация

БНБ не желае дискусия за преструктуриране на КТБ

Това смята мажоритарният собственик на поставената под специален надзор финансова институция Цветан Василев

Българска народна банка (БНБ) отново доказа нежеланието си да води сериозна дискусия за преструктурирането на Корпоративна търговска банка (КТБ), доведена до настоящото състояние, благодарение на действията и бездействията и на банковия регулатор. Това заявява в публикация в официалния си сайт мажоритарният собственик на поставената под специален надзор финансова институция Цветан Василев.

По думите на банкера от Централната банка се опитват да представят консултантския фонд EPIC, който представлява основните акционери в КТБ, като не подходящ за оздравяването на банката. "Жалките обяснения от страна на Централната банка, ръководена от г-н Искров, че EPIC не бил представлявал Оманския фонд като акционер в банката, представляват поредният елементарен и нескопосан претекст, под който реални преговори и действия по възстановяването на финансовата институция така и да не започнат", посочва Василев.

В своето обръщение банкерът коментира, че капитализацията на КТБ може да се осъществи основно на акционерно ниво, като вероятно за това ще бъде използвана компанията "Бромак".

Според Цветан Василев казусът "КТБ" ще влезе в учебниците в случай, че банката бъде доведена до фалит. По неговите думи в такъв случай имената на участниците в този сценарий ще се наредят в "позорния списък на хора с власт, довели държавата до икономическа и финансова катастрофа".

Между впрочем, днес изтича крайният срок, който Българската народна банка даде на трите одиторски фирми, проверяващи банковата група КТБ, за изготвяне на техните доклади. Те трябва да внесат в БНБ цялостна оценка на активите на КТБ АД, припомня БГНЕС.

До 31 октомври е срокът за отчета за капиталовата адекватност на КТБ на база изготвената пълна оценка на активите и след извършване на съответни счетоводни операции.

Припомняме, че КТБ беше затворена на 20 юни. До 20 ноември ще се приемат предложения за оздравяване на банката.

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар