Вход | Регистрация

Николай Кълбов е новият почетен гражданин

Николай Кълбов е новият почетен гражданин
Община Ловеч

Николай Кълбов получи почетните знаци на Ловеч на тържествено заседание на общинския съвет днес. Връчи му ги лично кметът Минчо Казанджиев.

Решение за удостояване на главния изпълнителен директор на ловешка фирма  с почетното звание "Почетен гражданин на Ловеч" взе общинският съвет на заседание на 23 април. Тогава съветниците гласуваха официалното публично обявяване, вписването в книгата на почетните граждани и връчването на удостоверението да стане на тържествена сесия на общинския съвет по случай Деня на Ловеч -  11 май. 

Предложението за новия почетен гражданин на Ловеч внесе кметът Минчо Казанджиев, до когото, както и до председателя на общинския съвет, бе отправено искане за това от инициативна група от 44 граждани. 

На Кълбов се връчват почетния знак на Ловеч, почетната златна значка, статуетката "Ловешка крепост" и символичния ключ на града. Отличието му се връчва за утвърждаване престижа на град Ловеч, за огромната му дарителска и благотворителна дейност и по повод неговата 60 годишнина

Кратка автобиографична справка за Николай Кълбов представи кметът Казанджиев, който пожела на всички градове в България да имат такива хора с големи сърца. Кметът честити на общинските съветници и на всички граждани, дошли в залата на Ловчанското читалище за тържествената сесия, Деня на Ловеч.

"Благодаря на общинския съвет и на инициативната група граждани за удостояването ми като почетен гражданин на Ловеч, това е голяма чест", каза Николай Кълбов. Той подчерта, че приема отличието като признание за работата не само на себе си, а и на целия колектив на дружеството. Кълбов развълнувано призна, че се чувства отдавна ловчалия и днешната награда още повече го задължава. 

Николай Атанасов Кълбов е роден на 13 май 1953 г. в гр. Пловдив. Женен е, с две дъщери.

Завършил е португалска филология в Бразилия и икономика във Висшия икономически институт в София. Има следдипломна квалификация по външна търговия. Работи последователно във външнотърговската организация "Балканкаримпекс" – София и МВР. Бил е изпълнителен директор на Тексимбанк и Евробанк.

От 1996 г. Николай Кълбов свързва живота си с Ловеч. Той е главен изпълнителен директор и председател на управителния съвет на "Спарки Елтос" АД.

Като основни насоки в развитието на фирмите, които управлява, той определя: сътрудници, изделия, технолоии, здраве, безопасност, екологичност, почтеност, устойчиво развитие. Създава добре работещи екипи, чиито нови разработки получават високи оценки. Участият в Пловдивския панаир завършват със златни медали за развойна и иновативна дейност.

Николай Кълбов е основател на Ротари клуб в Ловеч, президент в периода 2006-2007 г., дарител на лични средства, два пъти носител на наградата Пол Харис Фелоу за принос към фондация Ротари в борбата с полиомиелита в световен мащаб. Благотворителността му има много широки измерения. От 2002 г. до днес чрез Алианс "Бизнес за България" е основен дарител на ловешкия Дневен център за деца и възрастни с умствени увреждания.

 

<< Sever.bg във Facebook >>



Община Ловеч
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар