Вход | Регистрация

Безумие! Ще плащаме ток, който не ползваме

Безумие! Ще плащаме ток, който не ползваме
Снимка: sxc.hu

Абсолютно безумие очаква българските граждани и малките фирми със следващите сметки за ток, които ще получат. От началото на месец юли е влязло решение на държавния енергиен регулатор, според което ние сами ще поемаме "дисбалансите по преносната мрежа".

Какво означава това?

Обяснено просто, ако за вашия квартал има заявени 100 единици ток за един месец, но вие сте изразходили 80 единици, то вие ще трябва да платите и тези 20 единици, които не сте изразходили, но сте заявили.

Къде се крие безумието? Крие се в това, че не само ще плащаме за токът, който не сме изразходили, но ще плащаме и за тока, който изразходваме в повече.

Тоест, вие сте спестили 20 единици ток, защото не сте били вкъщи, а сте били на почивка в Боровец. Докато сте били на почивка в Боровец, вие сте изразходили 20 единици ток, който е бил в повече от заявените за Боровец 100 единици. Вие не, но местните ще трябва да платят тези 120 единици изразходен ток.

На практика, един човек изразходва едно и също количество ток, но на две различни места. Вместо обаче да заплати това, което е изразходил, ще заплати и това, което му е доставено допълнително.

Поне така изглежда на пръв поглед прочита на решението на ДКВЕР.

Парите, които хората ще плащат на ЕРП-тата за новия ред във фактурите си, обаче няма да остават при тях. Според новите Правила за търговия с електрическа енергия, които влязоха в сила наскоро и отвориха пазара на ток у нас, електроразпределителните дружества трябва да заплащат на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) разходите, които членовете на техните балансиращи групи (клиентите им) са предизвикали.

Така сумата, която всеки битов абонат или малка фирма ще плаща от следващата си сметка, ще бъдат превеждани директно на ЕСО. Все още обаче не е ясно какви точно ще бъдат тези суми. За най-масовите сметки на обикновените семейства, които плащат по 20-30-50 лв. за ел.енергия на месец, вероятно ще става въпрос за няколко десетки стотинки. Колко ще бъдат точно, ще разберем от следващата фактура за ток, която ще получим.

Освен това трябва да се знае, че тази допълнителна "такса", която вече ще плащаме, няма да е константна, а ще зависи както от това колко ток харчи съответното домакинство, така и от това какъв е бил дисбалансът по мрежата за последния месец в мрежата на ЕРП-то, чиито абонати сме.



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар

Коментари 1


1 ДАНТО КАРАДЖОВ 14.07.2014 | 19:48
КОМУНИСТИТЕ НАМАЛИХА ТОКА като дойдоха на власт а сега го увеличават ДРАСТИЧНО като окрадоха държавата с 7-8 милиарда и фалираха умишлено КТБ и одържавиха друга банка ТОВА Е ТИПИЧНА НАГЛА И МРЪСНА ПАРТИЯ КОЯТО Е ЗА ЗАБРАНА И СЪД ЗА ВИНОВНИТЕ - СЕР ГЕЙко, ОЛИГАРХСКИ, и ........................