Вход | Регистрация

Военни от Плевен и Белене помагат при огледа на цеха до Горни Лом

Няма опасност за населението и наличие на превишения на нормите на атмосферния въздух и вода в района

Военни от Плевен и Белене помагат при огледа на цеха до Горни Лом

Модулни формирования на Българската армия са на разположение на кризисния щаб, за да окажат помощ при огледа на района на взрива край Горни Лом, съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната.

Специализираните екипи са от военни формирования 54 880 – Казанлък от състава на 61-ва механизирана бригада и 28 880 – Белене. Те са оборудвани с безпилотен самолет за оглед на района на взрива, както и с робот за разузнаване и обезвреждане на невзривени боеприпаси.

На разположение на кризисния щаб са и бронирана машина тип "Пустинна котка” на Регионална служба "Военна полиция” – Плевен, както и медицински екип с реанимобил от военната болница в Плевен.

В рамките на три часа експерти от Регионална лаборатория - Монтана извършваха измерване с газанализатор за определяне на многокомпонетни смеси в атмосферния въздух при аварийни ситуации. Измерванията са направени на около 2,5 км под мястото на инцидента завод "Миджур” и на около 2 км над с. Горни Лом. Резултатите не показват превишаване на алармения праг по показатели серен диоксид и азотен диоксид, информират от Министреството на околната среда и водите.

Извършено бе и пробонабиране на проба от повърхностни води на р. Бърза, преминаваща покрай завода и през селото. Извършените експресни анализи установиха стойности по показатели рН, температура, електропроводимост и разтворен кислород, които са характерни за реката. 
 
"Няма опасност за населението и наличие на превишения на нормите на атмосферния въздух и вода в района на село Горни Лом", коментира ситуацията директорът на РИОСВ - Монтана Любомир Иванов.
 
В момента се извършва анализ по показатели ХПК (химична потребност от кислород), общ азот, амониев азот и азот нитритен. Резултатите ще бъдат оповестени в най-кратък срок.
 
МОСВ е в непрекъснат контакт с компетентните органи и ще продължи да информира при наличие на актуална информация.

<< Sever.bg във Facebook >> 



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар