Вход | Регистрация

"Пазари ВТ" ООД свиква Общо събрание

Утре пък ОбС решава какво да изисква от дружеството

"Пазари ВТ" ООД свиква Общо събрание
Снимка: Север.бг

Общо събрание /ОС/ свиква "Пазари Велико Търново" ООД на 26 юли. На него се очаква заплетеният от години казус - липса на становище от съдружника Общината по изпълнение на Инвестиционната програма на обекта, да се изясни. Оказва се, че предложения към местната администрация, респективно Общинския съвет в старата столица, ОС е направило още от 2008 година и повторно през 2010 година.

Тогава се е искало увеличаване на капитала от неразпределената печалба на дружеството, както и увеличаване капитала на дружеството, като се изплатят на Общината 970 000 лева или съдружникът да закупи дяловото участие на местната администрация за 3,824 млн. лева.

"Липсата на становище към момента пречи за реализирането докрай на Инвестиционната програма на дружеството", поясни днес Красимир Гърдев, управител на "Пазари Велико Търново" ООД. И допълва, че дори в световната практика няма случай, при който печалбата да се разпределя между съдружници преди да приключи цялостно проектът. А това иска Общината.

Гърдев се надява на Общото събрание на смесеното дружество / 51% за фирмата "Магро маркет М" и 49% - местната администрация/ да се стигне до добро разрешение по казуса. А именно да се вземат правилните решения и да се получат отговори на предложенията отпреди 3 години.

"Ще се радвам общинският съветник и зам.-председател на ОбС Румен Димитров да присъства на нашето Общо събрание. Смятам, че Общинският съвет и кметът Даниел Панов ще решат в рамките на този мандат казуса, защото като се отлага проблемът във времето не води до икономически ползи за двете страни", заяви Гърдев.

Смесеното дружество "Пазари Велико Търново" ООД е създадено през 2002 година с решение на местния ОбС. Единият съдружник внася апортна вноска от земя и сгради на стойност 1,416 млн. лева, а фирмата - 1,479 млн. лева. Наследството е остаряла база и полуразрушени сгради.

Първият етап на работа - през 2003 и 2003 година е направен полупазарен паркинг и са обновени сградите на стойност 1,361 млн. лева. Вторият етап е изграждане на пазарен площад с прилежащи обекти и паркинг на покрива на голямата сграда - на стойност 2,053 млн. лева.

Бъдещите планове по Инвестиционната програма са за реконструкция на кооперативния пазар - увеличаване на търговската площ с още щандове, благоустрояване на визията на обекта откъм двата булеварда - "Н. Габровски" и "България" и входа, както и саниране на сгради и покрит пасаж.

За 10 години, управителят на смесеното дружеството отчита - ръстът на печалбата е 190%, разгънатата застроена площ /РЗП/ е с 3,5 пъти повече спрямо апортираните, а именно от 4 000 кв.м сега са 12 000 кв. м, а инвестицията от 3,415 млн. лева е изплатена.

Дружеството няма задължения. Наемните цени са под пазарните в страната. А делът на Общината в ООД-то е непроменен.

Припомняме, че утре, 9 юли се свиква извънредно заседание на Великотърновския общински съвет. Една от разглежданите точки е за смесено дружество "Пазари Велико Търново" ООД. Според вносителя Румен Димитров целта на сесията е изменение на дружествения договор, искане за разпределение на печалбата и решение за инвестиционен проект.

<<Sever.bg във Facebook>> 



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар