Вход | Регистрация

55 млн. лева за подпомагане на земеделските производители

55 млн. лева за подпомагане на земеделските производители
Снимка: Север.бг

Над 55 млн. лева са гарантираните средства за специфично подпомагане на земеделските производители през 2013 г., информират от Министерството на земеделието и храните /МЗХ/.

От тях близо 40, 741 млн. лева са отделени за млечни крави, овце и кози майки и ще бъдат платени през месец декември 2013 г. Средствата за производители на качествени плодове и зеленчуци за Кампания 2012 в размер на 15 млн. лева бяха изплатени през април тази година. За настоящата Кампания 2013 година парите ще бъдат преведени през месец април 2014 г.

Тя ще е със същите параметри, както за Кампания 2013 г., като нова нотификация не се изисква, доколкото получената за 2012 г. е валидна и за следващите години, в случай, че процентът на подпомагането се запазва на 3,5% от директните  плащания.

МЗХ ще настоява пред Европейската комисия и в Съвета на министрите по земеделие на ЕС по-високият процент за обвързана подкрепа да може да се прилага в страната ни още от 2014 г. и по този начин да се увеличи подпомагането на животновъдите и производителите на плодове и зеленчуци.

От МЗХ припомнят, че на Заседанието на Съвета на министрите в Люксембург на 24-25 юни 2013 г., България договори 13 % от средствата за директни плащания да бъдат обвързани с производството на определени земеделски продукти и така в периода 2015-2020 г. ще бъде предоставено в пъти по-голямо финансиране за секторите овощарство, зеленчукопроизводство и животновъдство.

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар