Вход | Регистрация

Бизнесът се стиска за 70 млн. лв неизплатени заплати за 2013 г.

ПП „Атака“ предлага решение, Съвета за тристранно сътрудничество го обсъди

Бизнесът се стиска за 70 млн. лв неизплатени заплати за 2013 г.
Снимка: Thinkstock/Guliver

Близо 70 млн. лева са неизплатените заплати за миналата година, съобщи социалният министър Хасан Адемов по време на заседанието на Съвета за тристранно сътрудничество. Социалните партньори от Тристранката обсъдиха предложенията за промяна на Кодекса на труда на "Атака".

Измененията, лансирани от националистите, предвиждат разрешването именно на въпроса с некоректните работодатели. От политическата сила предлагат да има законово фиксиран срок, в който шефовете ще са длъжни да дават възнагражденията на персонала си. 

Промените в Проектозакона предвиждат фирмите да изплащат в срок от 6 месеца заплатите на служител, който е уволнен и е решил да заведе дело срещу работодателя си за неправомерно съкращение.

Бизнесът оказа сериозен отпор на предложенията на "Атака". Коментарът на работодателите бе, че едва 1% от предприятията не изплащат възнагражденията. Други доводи против бяха, че някои от предложенията ще изгонят инвеститорите от страната. 

От своя страна Синдикатите бяха по-благосклонни и се съгласиха с част от идеите на националистите. КТ "Подкрепа" са на мнение, че трябва да има гаранции за изплащането на трудовите възнаграждения в срок, независимо от методите, които ще се приложат. Профсъюзите са на мнение, че измененията не биха решили изцяло проблема и това може да се случи, само ако се криминализира това деяние.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров попита останалите партньори дали няма да представлява заплаха за банковата система неплащането на кредита от страна на работниците, които не са си получили заплатите?

Позицията на социалното министерство е, че подкрепят изцяло изработването на цялостен пакет от мерки срещу неизплащането на възнаграждения. 

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар