Вход | Регистрация

Българският мед е високо признат и търсен продукт в чужбина

Това заяви днес министър Десислава Танева при откриването на Международно изложение-договаряне „Пчеларство - Плевен 2016"

Българският мед е високо признат и търсен продукт в чужбина
Снимка: МЗХ

Над 11% ръст отчитат пчелните стопанства у нас за 2015 г.спрямо 2014 г., а българският мед е с най-високо качество и търсен продукт в Европа. Това заяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева при откриването на 14-ото Международно изложение-договаряне "Пчеларство - Плевен 2016" днес.

С 27% са се увеличили за година пчелните семейства, които се отглеждат у нас. Близо 11 400 тона пък е годишното производство на пчелен мед през 2015 г., стана ясно още по време на откриването.

По-голяма част от продукцията се реализира на външни пазари, каза министър Танева, при това на такива с високи изисквания за качество, давайки като пример Германия.

350 са били пчелните стопанства, кандидатствали за финансиране по различните мерки на Програмата за развитие на селските райони 2014 – 2020 г. Голяма част от тях ще бъдат одобрени и ще осъществят проектите си, увери министърът.

1648434

62 фирми, пчелари и организации от 18 държави участват в тазгодишното Международно изложение договаряне "Пчеларство – Плевен`2016”, което е под патронажа на Министерството на земеделието и храните и Областния управител на Плевен. Негови организатори са "Партнерс Експо” ООД и Областният пчеларски съюз със съдействието на всички браншови пчеларски организации в страната.

Събитието беше уважено от председателя на Народното събрание Цецка Цачева, министъра на земеделието и храните Десислава Танева, областния управител Ралица Добрева и други официални лица.

Изложението ще продължи до 14 февруари, като в програмата му влиза Национална конференция "Пчеларският сектор в България – Пътят напред", която се състоя днес със съдействието на Мария Габриел – евродепутат и зам.-председател на Групата на Европейската народна партия.

В следващите дни в Плевен ще бъдат представени новостите в областта на пчеларското оборудване и инвентар, восъчни основи, пчелни продукти и др. В последния ден пък ще бъдат отличени победителите от детския конкурс за рисунка и пластика "Пчеларството – екология и плодородие, пчелният мед – здраве и дълголетие”. Награда ще бъде присъдена и за "Най-проспериращ млад пчелар на България през 2015 г.” и други призове.

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар