Вход | Регистрация

Газова война на Русия?

Газова война на Русия?
Газпром - Русия

Европейската комисия ще призове страните членки незабавно да започнат да съкращават употребата на природен газ, защото Русия не изпълнява задълженията си. Следващата седмица на 27-те държави ще бъдат представени конкретни показатели, които те трябва доброволно да постигнат. При рязко прекъсване на руските доставки, те ще станат задължителни.

Това съобщи "Файненшъл таймс", позовавайки се на проект за решение на Еврокомисията, с което са се започнали журналисти на изданието. Ако не пести горивото, тази зима континентът ще се окаже без газ, допълва то. На пракика това е равносилно на обявяване на "газова война" от страна на Владимир Путин.

Тезата, че в такава ситуация губеща е и Русия, вече не е съвсем валидна. Причината е, че цените на енергията при така създадения дефицит скачат толкова бързо, че и при намален внос в Европа "Газпром" поддържа приходи от десетки милиарди евро всеки месец. По данни на финансовото министерство в Москва за първото полугодие бюджетът е получил 6.4 трилиона рубли (115.32 млрд. долара) от продажби на газ и петрол при планирани 9.5 трилиона рубли за цялата 2022 г.

Путин може и да задържи валутата в Русия като откаже да плаща с нея дълговете на "Газпром". Утре, 19 юли, изтича гратисният период по международен заем на компанията и ако тя не се издължи на кредиторите си със записаната в договора валута, ще бъде обявена в техническо неизпълнение на дълговите ангажименти.

В понеделник агенциите "Ройтерс" и "Блумбърг" цитираха писмо на "Газпром", според което руският монополист съобщава, че поради форс мажор не може да гарантира доставките по тръбопровода "Северен поток". От германските компании Uniper (най-големият вносител на руски газ в страната) и RWE са потвърдили, че има такъв документ, като от изправената пред крах Uniper официално са отхвърлили претенцията на руснаците като необоснована. Австрийската OMV каза днес, че очаква планово подновяване на работата на "Северен поток".

От няколко дни в Германия открито се коментира, че намиращият се в редовна годишна профилактика газопровод няма да заработи след края ѝ на 21 юли, четвъртък. Тя започна на 11 юли, а на 14 юли от "Газпром" изпратили писмото, посочвайки като начало на проблема датата 14 юни. Тогава бе намалено подаването на газ по "Северен поток" с 40%, а после и с 60% с оправдание, че компресори на "Сименс" от станция до Санкт Петербург били на ремонт в Канада. Властите в Отава по изключение от санкциите изпратиха оборудването в Германия, но и при най-ускореното му връщане в Русия, то няма да заработи в четвъртък. Специалисти твърдят, че газопроводът може да работи нормално и без тези компресори и че Москва си търси някакви оправдания да притиска Европа с намалени доставки.

Международната енергийна агенция (IEA) предупреди, е опитите да се потърсят алтернативи на руския газ не са достатъчни сами по себе си и Европа е изправена пред режим на потреблението на газ, ако то не се ограничи, за да бъдат навреме запълнени газовите хранилища за зимата. Според IEA не е изключено Русия още да намали доставките.

Изпълнителният директор Фатих Бирол каза, че Европа е изправена пред "най-висока степен на тревога" и са нужни "значителни допълнителни съкращения", за да "се подготви Европа за тежката зима, която предстои".

"Да се действа веднага ще създаде по-малко проблеми и по-малко разходи, използвайки солидарността и избягвайки нуждата от непланирани и некоординирани действия по-късно при възможна кризисна ситуация с пределно ниски нива на газови резерви", пишело в проекта на писмо от Европейската комисия, цитиран от FT.

Обявявайки пред европейските си клиенти форс мажор от 14 юни, "Газпром" прибягва до клауза, с която в бизнеса се описват изключителни обстоятелства, даващи основание на засегнатата страна да не изпълни ангажиментите си.

Московският в."Комерсант", известен с близките си връзки с "Газпром", съобщи днес, че на 17 юли турбините на "Сименс" са пристигнали в Германия и до 4-5 дни може да са в Русия. Но говорител на министерството на икономиката на Германия каза, че по график те трябвало да влязат в експлоатация от септември. Което означавало, че липсата им не е реалната причина за рязкото намаляване на доставките от 14 юни, т.е. преди наалото на профилактиката на "Северен поток".

"Звучи като първи намек, че след 10-дневната профилактика няма да се поднови снабдяването по "Северен поток", коментира за "Ройтерс" Ханс ван Клийф, старши икономист по енергийните въпроси в ABN Amro. "В зависимост от това какво имат предвид под "извънредни обстоятелства" и дали те са технически или политически, това може да се окаже следващата стъпка на ескалация между Русия и Европа/Германия", допълва той.

Източник: Дневник



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар