Вход | Регистрация

Домейнът на кирилица "ею" беше представен днес

С него България може да засили своето интернет присъствие

Домейнът на кирилица "ею" беше представен днес
EURid

Български домейн на кирилица /.ею/ беше представен официално днес. В рамките на Европейския съюз това е първият домейн на кирилица.

"По света има над 300 млн. души, които ползват кирилица и в този смисъл ние можем да разглеждаме това като възможност не само за гражданите на ЕС, не само за българите, но за гражданите на други страни, които са извън ЕС като например Македония, Сърбия, Руската федерация, Монголия”, каза ръководителят на представителството на Европейската комисия в България Огнян Златев.

Стартирането на домейна с разширение "ею" на кирилица ще даде възможност на повече хора да се възползват от възможностите, които предлага виртуалното пространство – за комуникация, за обмен, за бизнес, както и за запазване на културната ни идентичност, каза още г-н Златев.

Домейнът се разработва вече близо 9 години още от самото присъединяване на България към ЕС. Всички имена на домейни, регистрирани на кирилица, които използват разширението "eu" ще преминат през процес на уеднаквяване, за да приемат разширението "ею". Така българските страници ще имат характерен и отличаващ се профил в интернет пространството на Европа.

За бизнеса е важно, че домейните много по-точно се индексират от интернет търсачките и с него България ще може да засили своето интернет присъствие, каза Джовани Сепия, мениджър външни връзки в EURid. Това е организацията, която поддържа домейна на Европа .eu.

Самият домейн "eu" е сред най-популярните от най-високо ниво в света, свързвайки повече от 500 млн. души от 31 държави в една интернет самоличност. Повече от 3,8 млн. имена са били регистрирани, откакто домейнът започна регистрация през 2006 г.

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар