Вход | Регистрация

Китай иска да възстанови Пътя на коприната по маршрута Русе-Свиленград

Страната ни ще започне купуване на високоскоростни влакове от следващата година

Китай иска да възстанови Пътя на коприната по маршрута Русе-Свиленград
Novinite.bg

Високоскоростни влакове може да се движат по Пътя на коприната по маршрута Русе-Димитровгард. Има вероятност България да закупи влакове следващата година след завършване на част от отсечките у нас. Това съобщи министърът на транспорта Ивайло Московски, който е в делегацията на премиера Бойко Борисов в Китай.

Страната ни участва в икономически форум между Китай, Централна и Източна Европа. Транспортният министър Ивайло Московски представи на форума няколко жп отсечки, които могат да бъдат изградени с китайски средства.

Според него е възможно у нас да бъдат взети и китайски влакове, което обаче ще бъде решено на процедура за избор на доставчик, след като бъде осигурено финансиране за обновяването на пътния състав на железниците.

Китай проявява интерес за изграждане на жп инфраструктура по маршрута Русе-Свиленград. От китайска страна бяха заявени инвестиционни намерения и за пътната инфраструктура, включително и построяването на тунел под Шипка.

Тяхното желание е да направят скоростна жп линия и в участъка Русе-Варна като част от възобновяването на Пътя на коприната. Нейната дължина е 227 км, а прогнозната стойност за строителството й е 383 млн. евро.

Строителството на тази скоростна линия може да бъде обвързано и с концесия на пристанищата във Варна и Русе. Ще се правят анализи за концесия и на гарата във Варна, поясни още Ивайло Московски.

Бойко Борисов и още 16 европейски лидери пътуваха с влак стрела от Суджоу до Шанхай, движейки се с 300 км/ч. Високоскоростният влак бе специално боядисан със знамената на участващите във форума държави. Само 20 минути бяха нужни, за да се измине разстоянието от около 100 км между Суджоу и Шанхай.

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар