Вход | Регистрация

Лом и Крайова с общи проекти за над 10 млн. евро

Лом и Крайова с общи проекти за над 10 млн. евро

Община Лом и град Крайова, център на област Долж, ще кандидатстват по програмата за трансгранично сътрудничество Interreg - Румъния - България с общи проекти на стойност 10,5 млн. евро. За това се договориха кметът Пенка Пенкова и областният управител Йон Приотеаса на работна среща в Крайова. От Община Лом участваха също зам.-кметът инж.

Валентин Евтимов и експертът Наталия Стефанова. Рехабилитация на пътища от двете страни на река Дунав, които имат трансгранично въздействие и са свързващи второстепенни възли с ТЕN-T инфраструктурата, е първият съвместен проект, с който Лом и Крайова ще кандидатстват за финнасиране по приоритетната ос "Добре свързан регион". Възможни пътища за основен ремонт, според изискванията на програмата, на територията на община Лом, са Комощица - Лом и Ковачица - Станево, от румънска страна това е пътят между Перишор и Чиороши.

Партньорите по проекта могат да получат до 4 милиона евро, или 8 милиона евро общо, за ремонтите на пътищата, ако спечелят финансиране. Лом и Крайова ще кандидатстват и по приоритетната ос "Зелен район", която предвижда опазване и развитие на културно и природно наследство. Идеята на Общината е да бъде възстановена къщата-музей на Димитър Гинин (клуб "Ретро") и със средства по проекта да бъде организирано национално честване на 160 години от първото женско дружество, което ще се проведе тази есен, както и изграждането на паметник на родената в Лом поетеса Яна Язова. От румънска страна също предвиждат ремонт на сграда, която да се превърне в музей. По тази ос партньорите от България и Румъния могат да получат финансиране до 750 000 евро или 1,5 млн. евро общо.

Третият съвместен проект между Лом и Крайова е по приоритетна ос «Безопасен регион», който предвижда закупуване на противопожарна техника, ремонт и оборудване на сграда, в която да бъде ситуиран доброволчески отряд за гасене на пожари и помощ в кризисни ситуации. Тук допустимото финансиране е до 500 000 евро на партньор или до 1 милион евро общо.

Първият етап от класирането е до 15 май, а до края на юни ще бъдат обявени и резултатите от втория кръг и при одобрени проекти ще бъдат сключени договори за изпълнените им. «Надяваме се с колегите от Крайова да изработим добри проекти и да получим финансиране. Изпълнението на тези наши инициативи ще е от полза за хората от двата региона. Досега доказахме, че умеем да работим заедно – с партньори от Румъния изградихме общинския пазар в Лом, сега ще имаме още три проекта и вярвам, че нашето сътрудничество ще продължи» - каза кметът Пенка Пенкова. 

източник: dariknews.bg



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар