Вход | Регистрация

Лясковец е първенец при реализацията на проекти по европейска програма

Общината е усвоила над 1.3 милиона лева от ОП "Развитие на човешките ресурси"

Лясковец е първенец при реализацията на проекти по европейска програма
Снимка: sxc.hu

Община Лясковец е първенец в България при подготовката и изпълнението на проекти, финансирани от Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси” със средства от Европейския социален фонд. Това е констатацията на Националното сдружение на общините в Република България (НСРОБ), публикувана в анализ на изпълнението на общинските проекти, съфинансирани от Европейския съюз за периода 2007 – 2011 година.

Според него с най-голям брой сключени договори сред всички български общини е община Лясковец с подписани общо 6 договора. Общият размер на привлеченото финансиране по програмата е 1, 3 милиона лева. Пет от проектите са приключили, като към момента в общината се реализира единственият на територията на област Велико Търново проект "Нови възможности за заетост в зелената система на община Лясковец" по схема за безвъзмездна помощ "Нови възможности".

Община Лясковец подготвя и нов проект, който предстои да бъде подаден за финансиране в Агенция за социално подпомагане в края на месец юни 2012 г. Проектното предложение, което бе подкрепено от Общинския съвет в Лясковец, предвижда създаване на Звено за услуги в домашна среда към Домашен социален патронаж. Проектът е насочен към предоставяне на почасови услуги в домашна среда – за лична помощ, за социална подкрепа и за помощ при комунално–битови дейности на възрастни хора и лица с трайни увреждания с ограничения или невъзможност за самообслужване. Общата стойност на подготвяния проект по схема за безвъзмездна помощ "Помощ в дома” е в размер на 210 000 лева.

Реализираните проекти на територията на общината са спомогнали за разкриването на над 112 работни места в сферата на социалните услуги и социалната икономика, а 192 самотни възрастни човека са се възползвали от новоразкритите социални услуги на територията на общината.



________________________________________________________________________________

Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bg



http://www.regnews.net
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар