Вход | Регистрация

НАЗ дава земеделието на ЕК

Оттам са против "Концепция на Министерството на земеделието и храните относно прилагането на директните плащания в Република България от 2015 г."

НАЗ дава земеделието на ЕК
Снимка: http://www.grain.bg

Националната асоциация на зърнопроиводителите изразява острото си и категорично несъгласие, и възмущение от поредното бутафорно обществено обсъждане на стратегически важни за бъдещето на сектор "Земеделие” теми, свързани с прилагането на Общата селскостопанска политика 2014-2020 г.

"Публикуваната "Концепция на Министерството на земеделието и храните относно прилагането на директните плащания в Република България от 2015 г.” е авторитарно и самостоятелно изготвено становище на МЗХ. В рамките на създадената от МЗХ работна група за обсъждане прилагането на директните плащания след 2015 г. по част от схемите е постигнато единомислие, което не е отразено в становището на МЗХ, а друга част от схемите все още не са дискутирани. В този смисъл считаме, че е цинично, грозно и неморално в Концепцията на МЗХ да се говори за "общ национален консенсус” при прилагането на националните решения за Общата селскостопанска политика", пише в писмото на НАЗ до министър председателят Пламен Орешарски и министърът на земеделието и храните проф. Димитър Греков.

От асоциацията смятат, че българската земеделска общественост е употребена за пореден път за фиктивното спазване на изискванията на европейските институции за обществен дебат със заинтересованите страни. А с действията си МЗХ се подиграва с труда и положените усилия на компетентните браншови организации в рамките на работната група и обезсмисля тяхната роля и експертиза.

В тази връзка НАЗ ще сигнализира Европейската комисия за несъстоялия се реален публичен дебат. Също така НАЗ предприема извънредно свикване на Разширения си управителен съвет относно скандалните действия и политика на МЗХ и ще търси подкрепата на други неправителствени организации за по-нататъшни действия.

НАЗ счита, че непрофесионалното отношение на МЗХ е лична обида към национално отговорна браншова организация и отказва да участва в пародийни съгласувателни процедури и обществени обсъждания.

 

<<Sever.bg във Facebook>>


Докладвай за нередност в статията
Добави коментар