Вход | Регистрация

Още два месеца надзор на КТБ

Това реши УС на БНБ

Още два месеца надзор на КТБ
Снимка: Thinkstock/Guliver

Специалният надзор за КТБ АД и ТБ "Виктория” ЕАД се удължава с още два месеца, съответно до 20 и 22 ноември. Това реши УС на БНБ, информират от националната банка.

В периода от 28 октомври до 20 ноември ще бъде предоставена възможност на акционерите и други потенциални инвеститори, заявили желание за преструктуриране на КТБ АД, да отправят предложение, съдържащо конкретни финансови и правни ангажименти за предоставяне на капитал и ликвидност. Това ще стане на база резултата от оценката за състоянието на КТБ АД и докладваното съотношение за капиталова адекватност.

Към настоящия момент продължават да са налице условията, довели до поставяне на КТБ АД под специален надзор. Банката продължава да изпитва остър недостиг на ликвидност за изпълнение на задълженията си към депозантите и други кредитори, които са в размер общо над 6, 227 млн. лв. към септември 2014 г., а за ТВ "Виктория” ЕАД възлизат на 285 786 лв.

До 2 септември на одиторските екипи са предадени за оценка досиетата на 69 от клиентите от одитната извадка на кредитния портфейл, съдържаща общо 137 клиента. До същата дата на правните екипи са предадени за правно обследване досиетата на 105 от клиентите от одитната извадка на кредитния портфейл, съдържаща общо 137 клиента.

Юридическият екип е изготвил предварителни анализи на 184 договори за кредит на около 69 кредитополучателя.

На този етап, предвид неяснотата по отношение на капиталовата адекватност на КТБ АД не може да се докаже пред ЕК, че групата КТБ има достатъчно ниво на капиталова адекватност за кандидатстване за държавна помощ, съобщават от БНБ.

За още любопитни новини, следете ни и във фейсбук: https://www.facebook.com/Sever.bg



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар