Вход | Регистрация

По-нисък добив на есенните култури отчитат земеделци

По-нисък добив на есенните култури отчитат земеделци
Снимка: МЗХ

Жътвата на есенните култури е завършила успешно, макар и с някои трудности, съобщи Игнат Ангелов, председател на Съюза на земеделските кооперации "Дунав 2000".

По думите му, добивът от пшеница в Свищовски регион е над 500 кг. от декар. При ечемика добивът е 450 кг и 300 кг рапица.

Той обясни, че съвсем скоро ще завърши и прибирането на слънчогледа, като също се очаква добър добив от 300кг. В момента се прибира царевицата при отличен резултат над 1000 кг/дка.

Тези добиви, с изключение на царевицата, са 10-15 % по-ниски в сравнение с 2013г. Причината са тежките метеорологични условия.

"Въпреки това, против всички пазарни закономерности – колкото по-малко производство, толкова по-висока цена, изкупната цена чувствително падна с около 10 %. Например, пшеницата, от 290 лв./тон през 2013г., сега се изкупува на 260 лв./тон през 2014г.", посочи Игнат Ангелов.

Изкупната цена на слънчогледа също е понижена – от 500лв./тон през 2013г., сега е 550 лв./тон. Земеделският производител е категоричен, че това не е добър старт за новата стопанска година, тъй като приходите от тези добиви едва покриват разходите по отглеждането на културите. 

<< Sever.bg във Facebook >>



Източник: Агенция "Фокус"
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар