Вход | Регистрация

Подобрение от 5 пункта на бизнес климата във всички дейности за май

Това отчита НСИ

С 5.0 пункта е нараснал общият показател на бизнес климата през май 2016 г. спрямо април. Подобрение е отчетено във всички дейности - промишленост, строителство, търговия на дребно и услуги, съобщи Националният статистически институт /НСИ/.

Управителите на фирми не планират повишение на цените в следващите 3 месеца, а несигурната икономическа среда е основното им притеснение, сочат анкетите на статистиците. През април НСИ отчете понижение на бизнес климата с 3.3 пункта, а през март имаше повишение с 1.1 пункта.

Показателят в промишлеността се повишава с 4.1 пункта през май спрямо април, в резултат на по-благоприятните оценки и очаквания на промишлените предприемачи за бизнес състоянието на предприятията. Анкетата регистрира леко намаление на настоящата производствена активност, но прогнозите на мениджърите са тя да нарасне през следващите три месеца.

В строителството бизнес климатът се подобрява с 6.7 пункта заради по-добрите оценки и очаквания на строителните предприемачи за състоянието на компаниите им. Прогнозите за строителната активност през летния сезон също са оптимистични.

Същевременно обаче анкетата отчита увеличение на броя на клиентите със закъснения в плащанията. Основните пречки за развитието на бизнеса остават несигурната икономическа среда и конкуренцията в бранша, посочени съответно от 63.7 и 40.1% от предприемачите.

В търговията на дребно подобрението е със 7.3 пункта, заради оптимистичните оценки и очаквания на търговците за бизнес състоянието на предприятията. Очакванията им са продажбите и поръчките към доставчиците през летните месеци да се увеличат. Несигурната икономическа среда, конкуренцията в бранша и недостатъчното търсене, са основните проблеми пред търговците като последната анкета регистрира засилване на негативното им въздействие.

В услугите повишението е най-слабо - с 2.4 пункта заради слабото търсене в момента. Прогнозите обаче са то да се увеличи.

 << Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар