Вход | Регистрация

Подпомагат тютюнопроизводителите до края на 2014 година

Подпомагат тютюнопроизводителите до края на 2014 година
Снимка: Булфото

Парите за тютюнопроизводителите за 2013 г. в размер на 73 млн. лв. ще бъдат предвидени в бюджета за 2014 г. при запазване на размера на подпомагането за сектора, съобщават от пресцентъра на Министерството на земеделието и храните /МЗХ/.

Тютюнопроизводителите получиха подпомагане за 2010, 2011 и 2012 г. по Схемата за национални доплащания в размер на около 73 млн. лв. По тази причина МЗХ договори възможност за субсидиране на сектора и след 2014 г. под формата на национална помощ.

Междувременно хиляди тютюнопроизводители от цялата страна се готвят да блокират граничните пунктове в четвъртък. Причината за тяхното недоволство е липсата на евросубсидии за сектора. Според тях България е единствената страна, която не е успяла да защити интересите си и през следващия програмен период 2014- 2020 г. зетите в сектора няма да получават европейско подпомагане.

Ежегодно, както през текущия период, от министерството обещават да продължат да прилагат схема за подпомагане на тютюнопроизводителите от националните доплащания, като целта е да се запази размерът на подкрепата до 2020 г.

От МЗХ съобщават, че въпросът със спирането на европейските субсидии за тютюнопроизводителите след 2014 г. не засяга само България, а всички останали страни-членки на ЕС, заради политика в подкрепа на борбата с тютюнопушенето.

<<Sever.bg във Facebook>>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар