Вход | Регистрация

Протестиращи си искат парите от КТБ, БНБ: "Няма как!"

Протестиращи си искат парите от КТБ, БНБ: "Няма как!"
inews/Марио Евстатиев

Днес пред БНБ се проведе протест на хора, които се определят като ощетени от кризата с КТБ и които настояват банката да бъде отворена и оздравена. По официална информация, те са сеамоорганизирали в социалните мрежи, като за своя основна страница посочват "KTБalive".

Гражданите, които са депозанти на банката, са категорични, че не е нормално да не могат да си получат парите, при положение, че БНБ публикува анализ на квесторите, според който КТБ е в много добро състояние.

Протестиращите призовават всички засегнати да обединят усилия, защото са хиляди и заедно могат да окажат натиск и да си върнат парите. В противен случай, няма да видят нито лев до декември, "а може и въобще".

Преди около седмица се получи и запитване от ЕК за евентуален частичен достъп до депозитите в КТБ, но според БНБ това не е уредено в действащото ни законодателство и е невъзможно да се случи без въвеждане на законови промени.

Законови промени пък могат да бъдат направени единствено от действащ Парламент, какъвто в момента няма. Ако изобщо се стигне до подобен развой, той би бил най-рано след изборите на 5 октомври.

Освен това, от БНБ обясняват, че в момента Фондът за гарантиране на влоговете не е достатъчен за изплащане гарантираните депозити. Не достигат 1,636 млн. лева. За да бъдат осигурени тези средства, е нужен заем от държавния бюджет, но това отново е дело на Народното събрание, каквото в момента няма.



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар