Вход | Регистрация

Ресторантьори и хотелиери от Великотърновско протестираха срещу новите здравни мерки

Ресторантьори и хотелиери от Великотърновско протестираха срещу новите здравни мерки
Ана РАЙКОВСКА/borbabg.com

Близо 700 ресторантьори, хотелиери от Великотърновска област, както и техните служители излязоха на протест срещу новите здравни мерки и за правото си на труд. Те се събраха на паметника "Майка България" малко преди 15 часа и под звуците на патриотични песни, вой на вувузели, свирки и дрънчене на празни тенджери и тави привличаха вниманието на гражданството към тяхната кауза в шествие, преминало по протежението на града.

Великотърновският протест бе уважен и от председателя на БХРА Ричард Алибегов. С минута мълчание и падане на колене бе почетена паметта на адвокат Николай Илчев, който на 2 септември бе изпратен в последния му земен път, предаде borba.bg.

"Протестът, който организираме днес всички браншови организации, обединени в едно, е с един надслов – правото да се трудим. Сега за пореден път се опитват да ни разделят – този път на ваксинирани и неваксинирани. В момента ограниченията за бизнеса, макар да казват, че няма такива, се състоят в следното: детските кътове и нощните заведения ще бъдат затворени на 100 процента. Всички останали заведения са с ограничения да работят до 22 часа с отстояние 1,5 м от стол до стол, което автоматично означава, че повечето заведения ще трябва да работят на 30 процента. А разходите си остават 100 процента. Хората от нашия бранш са съпричастни, но такава съпричастност искаме и от държавата. Мерките, които бяха обявени, са абсолютно неадекватни. Всички браншови организации сме създали наш кризисен щаб, който комуникира с МЗ и всички ангажирани институции. Нашата цел е една – да обясним на тези хора, че когато се въвеждат някакви мерки и рестрикции, трябва да седнат преди това с нас да ги коментираме заедно. Досега това не се е случило", коментира най-големият собственик на заведения в старата столица Димитър Манолов. Той поясни, че колегите му са разумни хора, не искат да създават неприятности на когото и да било и днешният протест ще протече така, както е обявен. Но докъде ще стигнат действията им, ще се реши най-вероятно в петък.

"Искат да затворят нощните заведения и дискотеките, но ние няма да позволим това. Като цяло всички браншови организации ще бойкотираме тази заповед и няма да я спазим. Нито ще спазим работното време до 22 часа. Има достатъчно ваксини, но очевидно здравната система е в същата ситуация. Ние обаче отказваме да носим здравната отговорност, искаме тя да бъде споделена. Нашите заведения не са разпространители на ковид, никога не са били и няма доказателство, че от нас тръгва заразата", каза Ричард Алибегов. Той допълни, че първо държавата трябва да накара своите служители да се ваксинират, защото ще се получи парадокс неваксинирани да ходят на проверки в техните обекти. Според него това, което се опитва да направи нашето здравно министерство, е да копира това, което се случва в чужбина. Но там процентът на ваксинираните е далеч по-голям и държавата си е свършила работата. И тогава такива мерки биха били възможни.

Протестното шествие на недоволните ресторантьори и хотелиери затвори главната улица, а от паметник "Майка България" се насочи по бул. "Никола Габровски" до кръстовището на "Била" и обратно. Преди това те призоваха всяко отворено заведение по маршрута, което не се е включило в протеста, да бъде поканено да се присъедини.



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар