Вход | Регистрация

Руската ВТБ няма да финансира КТБ

Ще я оздравяват или ще я национализират?

Руската ВТБ няма да финансира КТБ
Снимка: Thinkstock/Guliver

Руската държавна банка "Внешторгбанк" (ВТБ) не възнамерява да участва в капитализирането на Корпоративна търговска банка (КТБ), въпреки, че е един от основните акционери. За това съобщава РИА "Новости", цитирайки неназован източник от ВТБ. Акциите на КТБ, които притежава руската банка, са за10 милиона евро, "които са изцяло хеджирани", отбелязва агенцията.

Съобщението идва ден, след като българското правителство обяви, че ако акционерите не помогнат, ще увеличи капитала на КТБ с ресурси от Българската банка за развитие и Фонда за гарантиране на банковите влогове.

"ВТБ капитал" няма планове да финансира Корпоративна търговска банка. Това потвърждава и руският вестник "Ведомости", цитирайки ръководителя на международния бизнес на компанията Атанас Бостанджиев.

Вестникът припомня, че според БНБ дъщерната компания на руската банка ВТБ е била единственият акционер, изразил интерес в капитализирането на изпадналата в ликвидна криза КТБ, предаде БНР.

Преустановените плащания задържат пари на най-големия мобилен оператор в България. За съхраняването на средствата по банковите сметки, загубили ликвидност на фона на конфликта на акционерите и слуховете за банкрут, Vivacom съобщава на притежаващите облигации на оператора на сайта на Ирландската и Лондоска фондови борси.

"Към момента на замразяване на операциите от страна на банката, Vivacom е имал на сметка €6,5 млн.", съобщава ИТАР-ТАСС.

"ВТБ Капитал", която притежава дялове в "Булгартабак" и Vivacom, плати преди година близо 30 милиона евро, за да придобие 9,9 на сто от акциите на четвъртата по големина българска банка.

Ако до 20 юли не бъдат намерени инвеститори за оздравяване на банката, тя ще бъде национализирана, за да се съхрани финансовата стабилност на страната, се казва в съощението на Vivacom, цитирано от агенцията.



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар