Вход | Регистрация

С осем местни проекта разкрасяват села в Мездренско

С осем местни проекта разкрасяват села в Мездренско

Общинският съвет в Мездра одобри реализирането на 8 от подадените 9 проектни предложения по програма "Малки местни инициативи – Мездра 2017". Това стана на последното заседание на местния парламент. Съветниците приеха предложенията със 17 гласа "За" и нито един  "Против" или "Въздържал се".

Според подадените проекти, в Очин дол ще се изгражда кът за отдих и оформяне на прилежащите му пространства. Във Върбешница ще се създаде "райско кътче" в центъра на селото. Предстои още подмяна на дограмата в кметство в Горна Кремена, изграждане на стрийт фитнес на открито в двора на СУ "Иван Вазов" в Мездра, възстановяване на каменната чешма в Руска бела и облагородяване на прилежащото пространство. Ще бъде ремонтирана и залата за тържества в Царевец. В Типченица ще се реализират мерки за енергийна ефективност на сградата на кметството /подмяна на част от дограмата, ремонт на помещения на кметството, пенсионерския клуб и салон към читалището/. В Брусен ще се реализира проект "Бъдеще за децата", според който ще се изградят три беседки за отдих, ще бъде подменена ограда на детска площадка и ще се ремонтира тоалетна.

Преди гласуването кметът на Община Мездра инж. Генади Събков заяви, че подкрепя програмата за малки местни инициативи.
"Очаквах да има повече предложения от физически лица и малки групи хора, желаещи нещо да се реализира в тяхната улица и в техния квартал. Надявам се с реализирането на представените проекти да провокираме активността на нашите съграждани.
Аз и колегите в Общинска администрация заставаме зад тях. Ще поощряваме такива инициативи. Ако в бъдеще има граждани, които са изпуснали крайния срок за кандидатстване по програмата, ще им предоставим възможност допълнително да представят своите предложения и да ги обсъдим в Общинска администрация. Ако хората гарантират своето трудово участие, ние в рамките на бюджета за издръжка, с който разполагаме, гарантираме средства за закупуване на материали", допълни инж. Събков. Кметът изтъкна, че за някои от предложенията има възможност за търсене на допълнителни източници на финансиране и даде пример с проекта на  СУ "Иван Вазов".

"В Горна Кремена сме предвидили в списъка за капиталови вложения да бъде извършен ремонт на сградата. Бих искал сградата да добие завършен вид, затова ще търсим варианти за освобождаване на средства за монтиране на дограма и на тази част от сградата, която към момента не се владее от общината. Сградата е публична общинска собственост, но е предоставена за ползване от читалището. Това, че те формално на този етап не отговарят на условията на Програмата, не означава че ще оставим сградата наполовина реновирана.", допълни кметът.  

Крайният срок за изпълнение на проектите е 30 октомври 2017 г., като за тях ще бъдат заделени 29 766.40 лв. от общинския бюджет. 

източник: dariknews.bg



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар