Вход | Регистрация

Стажът за пенсия ще нараства плавно от догодина

Стажът за пенсия ще нараства плавно от догодина

От 1-ви януари догодина осигурителният стаж за пенсия ще нараства плавно с по една година, като през 2013-та година жените ще могат да се пенсионират с 37 години, а мъжете - с 40 години стаж. Това реши правителството като одобри промени в Кодекса за социално осигуряване< предаде Dariknews.bg.

По данни на НАП към края на юни работодатели и работещи дължат на държавата осигурителни вноски на стойност над 1 милиард лева, съобщи социалният министър Тотю Младенов, и предупреди, че ако до края на годината приходната агенция не събере поне 40 процента от тези задължения, ще се тръгне към увеличаване на осигурителната вноска.

„40 процента да могат да съберат НАП от това, което се дължи на Националния осигурителен институт, това значи допълнително 400 млн. лв. догодина в осигурителната система, за да не се увеличават осигурителните вноски. Ако не ги съберат тези пари с мерките, които ще предприемат министърът на финансите и директорът на НАП, явно, че трябва да се върви в посока увеличаване на тази вноска", каза министър Младенов.

Според промените в Кодекса за социално осигуряване възрастта за пенсиониране на категорийните работници ще се увеличава поетапно с общо 2 години до 2012-та година, вместо първоначално предложеното вдигане с 3 години до 2013-та.

„При първа категория труд възрастта за жените ще нараства с по една година и от 47 години достига 49 години в края на 2012 година, а при втора категория от 52 години достига до 54 години. Възрастта за мъжете също нараства плавно с по една година, като при първа категория труд от 52 години достига до 54 години в края на 2012 година, а при втора категория от 57 години достига до 59 години в края на 2012 година. Това, което правим с първа и втора категория труд, е последен шанс работниците и синдикатите, както и контролните институции на НАП да съберат парите, които работодателите дължат на тези работници в професионалните пенсионни фондове като социални осигуровки", каза Младенов.



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар