Вход | Регистрация

Събитията през 2023 г., които белязаха света

Събитията през 2023 г., които белязаха света
pixabay
Повече за:

Измина година, която ни разтърси из основи. Година, в която природните бедствия безмилостно взимаха жертви и рушаха домове.

Година, в която човешките решения преобръщаха съдби и ни показаха, че понякога войните, убийствата и насилието са по-безпощадни и от силата на природните стихии.

През тази година за първи път имаше спад в тежестта на пандемията от COVID-19, като СЗО прекрати глобалния си статут на извънредна ситуация в здравеопазването през май.

Ескалация на израелско-палестинския конфликт настъпи през октомври, когато "Хамас", който управлява ивицата Газа, започна атака срещу Израел, което накара израелците да обявят война на "Хамас".

Руската инвазия в Украйна и гражданската война в Мианмар продължиха. През август загина лидерът на армията "Вагнер", която участва във войната срещу Украйна, Евгений Пригожин. Това стана след като частен самолет с 10 души на борда се разби в Русия. Серия от преврати, няколко въоръжени конфликта и политически кризи избухнаха в много африкански нации.

Конфликтът в Нагорни Карабах приключи, след като над 100 000 арменци избягаха от региона след азербайджанска военна инвазия.

Катастрофалните природни бедствия включват петото най-смъртоносно земетресение на 21-ви век, което удари Турция и Сирия, причинявайки смъртта на близо 60 000 души, циклонът Фреди – най-дълготрайният регистриран тропически циклон в историята, водещ до над 1400 смъртни случая в Малави и Мозамбик, бурята Даниел, която се превърна в най-смъртоносната в световен мащаб след циклона Наргис, голямо земетресение с магнитуд 6,8 по Рихтер удари Западно Мароко, взимайки 2 960 жертви, трикратно земетресение с магнитуд 6,3 по Рихтер разтърси Западен Афганистан, убивайки над 1000 души, наводненията в Либия взеха над 11 000 жертви, а хуманитарната ситуация е катастрофална. 

Лятото на 2023 г. беше обявено за най-горещото в световната история. Множество хора загубиха живота си вследствие на жегите и станахме свидетели на опустошителни пожари в някои държави.

Срещу Доналд Тръмп се водеха четири дела. Той е първият бивш президент на САЩ, срещу когото са били повдигнати наказателни обвинения.

През 2023 г. станахме свидетели и на банкова криза, довела до колапса на множество американски регионални банки, както и изкупуването на Credit Suisse от UBS в Швейцария. Сред американските банки двете най-големи банки, които се сринаха, бяха Silicon Valley Bank и First Republic Bank, третата и втората по големина банкови колапси в историята на САЩ. 

Това беше и годината, в която Изкуственият интелект ни "връхлетя" с пълна сила и ни направи още по-подвластни на технологиите. Наблюдава се непрекъснато нарастване на генеративните AI модели с  приложения в различни индустрии.

DarikNews припомни част от най-значимите събития през 2023 г.



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар