Вход | Регистрация

Технологиите, които белязаха 2023 г.

Технологиите, които белязаха 2023 г.
pixabay
Повече за:

Няма спор, че през изминалата година основна тема в ИТ индустрията беше изкуственият интелект (AI). И по-точно генеративният AI и как той се разгъна сякаш изведнъж и неочаквано. Но не всичко в ИТ бранша през годината беше само AI.

Имаше множество други важни технологии, които останаха сякаш на заден план заради еуфорията по AI. Някои от тях може да са дори по-важни от AI към момента.

Квантово състояние

Например квантовите компютри. Доскоро се смяташе, че те може би са възможни само на теория, но напредъкът през последните години показа, че всъщност са реалистичен проект. И доста компании вече имат работещи прототипи, като постепенно увеличават своите възможности.

Съвсем наскоро IBM представи квантов процесор с над 1000 кюбита – основните елементи на тези чипове. Това са своеобразните транзистори, които извършват изчисленията. За разликата от традиционните транзистори, които могат да са само нула или единица, кюбитите имат способността да са едновременно и нула, единица. По този начин квантовите компютри могат да изчисляват огромни обеми информация за много по-кратко време.

Тези системи обаче са и много по-деликатни. Те се нуждаят от специални условия на работа, ниски температури и "тиха" среда. Кюбитите са много деликатни и могат да се повлияят дори един от друг. Освен това допускат и грешки при изчисленията. Затова индустрията работи усилено и върху системи, които да коригират изчисленията. Тези проекти също напредват, като според IBM до 2030 г. ще има приложимо решение и на това. А само допреди 2-3 години всичко беше все още в сферата на пожеланията. Сега компаниите вече са уверени дори да си поставят ориентировъчни срокове.

"Гръбнакът" на ИТ индустрията заяква

През 2023 г. имаше ръст на много технологии. 5G мрежите се развиват, потреблението на интернет услуги расте, както и очакванията на потребителите. Изкуственият интелект също натоварва хардуера доста, като се нуждае от огромни обеми информация и изчислителна мощ.

Затова развитието на цифровата инфраструктура сега е по-важно от всякога. То трябва да може да поеме постоянно увеличаващия се трафик и да осигури достатъчно качествена и стабилна връзка за милиарди потребители и устройства едновременно.

През тази година имаше значителен напредък в технологиите за центрове за данни, както и за подобряване на цялостната свързаност. Дейта центровете получиха нов хардуер, множество иновации при охлаждането, оптимизации за консумацията на енергия.

Инфраструктурата също се подобрява. Ново поколение подводни магистрални кабели осигуряват още по-добра високоскоростна връзка между континентите. 5G мрежите увеличават значително капацитета за паралелни връзки. Сателитните комуникации също напредват и през тази година бяха поставени основните на смесени 5G и сателитни мрежи.

Социални драми

Разбира се, не липсваха и множество скандали и интересни развития в сферата на социалните мрежи. Илон Мъск официално "закри" Twitter, като го преименува на X и постави началото на нова платформа, която има амбицията да превърне в суперприложение с множество услуги. Паралелно с това скандалите около Мъск и Х не спират. Почти всеки месец се случва по нещо. Рекламодатели критикуват действията на Мъск и посоката на платформата, а пък милиардерът им отговаря, че не могат да извиват ръцете на свободното слово и че то е свързано и с неудобни и неприятни теми.

Meta се опита да се възползва от това, като пусна своята алтернатива Threads. Това е своеобразен клонинг на Twitter, като първоначално се радваше на огромен интерес. Само за няколко дни платформата постигна 100 млн. регистрации и постави рекорд за най-бърз ръст до това число. Оказа се обаче, че повечето потребители просто бързаха да запазят имената си. От тогава статистиката показва доста по-слаб интерес за Threads, а платформата дълго време дори не беше достъпна в Европа. Това стана факт едва на 14-и декември, но е видно, че за момента не успява да се възползва от скандалите в Х и да привлече и най-вече да задържи потребителите.

Регулации и геополитика

Едно от най-съкровените желания на ИТ индустрията е регулаторите и политиците да не се месят в делата ѝ. Разбира се, това няма как да стане, затова браншът има друг призив: намесите да са разумни, предвидими и навременни. Дълги години това също е трудно постижимо и през 2023 г. нямаше особени промени в тази посока, с едно голямо изключение. Институциите се активираха доста бързо за въвеждане на регулации за AI. Или поне бързо да предложат чернови и отправна точка за тях.

Европейският съюз успя да постигне това и вече има договореност за Закона за изкуствен интелект, чийто основни текстове са съгласувани между Европейския съвет и парламент. Предстои тяхното официално гласуване и приемане, като амбицията е законът да влезе в сила най-късно през 2026 г. Китай вече дори въведе своите първи правила и изисквания.

И като стана дума за Китай, страната продължава да е в основата на множество геополитически маневри. САЩ все още налагат различни ограничения за внос и износ на технологии към Китай. А Китай отговаря като постепенно си създава свои разработки и технологии, с което намалява зависимостта си от трети лица. Така ограниченията сякаш по-скоро не постигат очаквания ефект да се ограничи икономиката и технологичното развитие на азиатската страна, а напротив – мотивират я да става все по-самостоятелна. В средата на декември Китай дори обяви, че е регистрирал най-бързия ръст на индустриалното си производство от близо 2 години насам. Увеличават се и продажбите и търговията.

Генерираме всичко

И разбира се, генеративният AI. През тази година той отбеляза своето стремоглаво навлизане в света. И тепърва има да се развихря. Само за няколко месеца в рамките на годината генеративният AI извървя доста дълъг път и се подобри значително. Ако в началото на 2023 г. той създаваше доста скромни изображения например, към края на същата година вече прави професионални илюстрации, които се използват все по-масово.

Тепърва предстои Gen AI да разгърне възможностите си. Това ще става все по-бързо и изглежда, че вече нищо не може да го спре. Нито скандали, каквито също не липсваха, нито регулации или призиви да се внимава. AI е тук, за да остане и да навлезе във всички аспекти на живота ни. Затова е по-добре да се подготвим и да видим как можем да го използваме за добро както като цяло за обществото, така и в личното си ежедневие.

Източник: Дарик бизнес ревю



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар