Вход | Регистрация

Ще излизаме в отпуск без предварителен график?

Това щяло да спести време и пари на над 350 000 фирми, смятат от Кабинета

Ще излизаме в отпуск без предварителен график?
Снимка: sxc.hu

Край с изготвянето на предварителен график за годишния отпуск на служителите в малки фирми! Кабинетът предвижда това изискване да отпадне, а основната цел е да се спестят време и пари на почти 350 000 фирми.

От мярката най-облагодетелствани ще бъдат фирмите с персонал под 10 души и годишен оборот по-малко от 3,9 милиона лева. Това са 92% от всички фирми в реалния сектор, съобщава Нова телевизия.

Държавата е изчислила, че изготвянето на предварителен график струва на всяка малка фирма около 20 лева, което е общо над 6 милиона лева годишно.

Синдикатите са на мнение обаче, че мярката трябва да е за всички фирми.

Предложението на кабинета е публикувано за обществено обсъждане, след което предстои гласуване в парламента.

Към момента по закон работодателят отправя покана до всички работници и служители да заявят своя график с предпочитания за времето, през което наведнъж или на части желаят да ползват платения си годишен отпуск за следващата година.

Всеки служител индивидуално попълва своя график и го предоставя на работодателя си за одобрение, съгласуване и утвърждаване. Графикът се утвърждава от работодателя в срок до 31 декември, така че да се осигури нормално протичане на производствения процес в предприятието, както и да се даде възможност на всички работници и служители да ползват платения си годишен отпуск до края на календарната година, за която се полага.

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар