Вход | Регистрация

Благотворителен концерт за един роял

2500 лв. са нужни за основен ремонт на рояла на НЧ "Априлов-Палаузов"

Благотворителен концерт за роял на повече от 70 години ще се състои тази вечер, 29 май, в ХГ "Христо Цокев" в Габрово от 18.30 ч. Целта е да се съберат средства за ремонт на рояла "STEINWAY”, собственост на НЧ "Априлов-Палаузов”.

В благотворителната кауза ще се включат възпитаничките на Юлия Големанова и Музикалното сдружение на най-голямото и най-старо читалище в Габрово – Елмира Енчева и Марияна Екимова. И двете пианистки са завършили Националната музикална академия "Панчо Владигеров".

Те ще изпълнят за габровци Соната от Франц Шуберт, Токата от Роберт Шуман, Образи от Клод Дебюси, Кум Герман на проф. Милко Коларов и Концерт за пиано №3 в до минор на Бетовен.

Роялът "STEINWAY” е произведен преди Втората световна война, а от 1960 година се намира в Хоровата зала на габровското читалище и на него са свирили десетки известни пианисти. Преподавателите от сдружението водят в залата обучение по пиано, а Смесеният хор при читалището репетира и концертира също, използвайки ценния инструмент.

Музикалният инструмент се нуждае от сериозен ремонт на корпуса, механиката и клавиатурата, като по предварителни разчети това ще струва около 2500 лева. Читалището не мое да си позволи такъв разход, а отлагането му във времето може допълнително да влоши състоянието на рояла.

Затова от читалището се обръщат с апел към всеки, който има отношение към музиката, естетическото възпитание на децата и младежите, стойностната култура да стане част от благотворителния концерт.

 

Синът на Хенри Стейнуей прави изобретение, което в последствие ще се възприеме от всички производители на пиана в света и ще промени звученето и слушането на музика, а именно – цяла чугунена плоча, която може да държи 230-те струни на рояла в строй при огромно натоварване от 20 тона. Единичната метална плоча позволява много по-добро опъване на струните, което от своя страна води до използване на по-големи, по-тежки струни, следователно до по-силен и ясен звук.

На него се държи и друго нововъведение – басовите струни, вместо паралелно на останалите, се разполагат диагонално спрямо тях на второ ниво. С това се постига използването на по-дълги струни и по-големия контраст между силно и тихо звучене, както и по-богат и сложен тон. Едни от най – известните музиканти в света като Берлиоз, Вагнер, Сен Санс, Антон Рубинщайн свидетелстват за съвършенството на инструментите, произведени от компанията.

 << Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар