Вход | Регистрация

Уникални тракийски съкровища гостуват във Велико Търново

Хан "Хаджи Николи" излага част от Рогозенското, Боровското и Могиланското съкровища

Уникални тракийски съкровища гостуват във Велико Търново
bulphoto.com

По повод празника на Велико Търново в хан "Хаджи Николи" ще гостува изложба на уникални тракийски съкровища. Тракийските образци, датирани от V - IV в. пр. Хр., са част от съкровищата, открити в Рогозен, Борово и Могиланската могила.

Експозицията е наречена "Тракийски съкровища" и ще гостува в града цели шест месеца. Тя се осъществява съвместно от музеите в Русе и Враца, подкрепени от Регионалния исторически музей във Варна.

От известното Рогозенско съкровище, открито през 1986 г. във врачанското село Рогозен, са изложени 20 сребърни съда с позлата. Общият брой на откритите съдове е 165, повечето от които се съхраняват в РИМ - Враца, а останалите в Националния исторически музей в София.

Сребърното тракийско съкровище, открито край русенския град Борово през 1974 г., е представено от известните три ритона, чиито основи изобразяват кон, сфинкс и бик, както и от майсторски изрисувана каничка с форма на амфора и от голяма сребърна купа с дръжки във формата на сатирски глави.

Част от находките от врачанската Могиланска могила също са изложени в специална витрина. Те са открити през 1965 г. в три разкрити гробници.








Източник: в. "Янтра днес"
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар