Вход | Регистрация

Атанаска Иванова: Любовта към българския фолклор е неизменна

1 500 самодейци от почти цяла Северна България са заявили участие във фестивала

Атанаска Иванова: Любовта към българския фолклор е неизменна

Екипът на Север.бг се срещна със секретаря на Народно читалище "Искра 1898" в град Борово г-жа Атанаска Иванова, с чиято помощ фолклорният фестивал "От Дунав до Балкана" става реалност за четвърта поредна година. Успяхме да разменим няколко думи с нея преди началото на първия фестивален ден.

 

Г-жо Иванова, разкажете ни за организацията на поредното издание на фолклорния фестивал в града ви.

За фолклорния фестивал "От Дунав до Балкана" тази година получихме заявки от 1500 самодейци от почти цяла Северна България. От Варненска област има голямо присъствие на състави, от Търговишка, Шуменска, Великотърновска, Плевенска, от Русенска област, разбира се. Всеки един от съставите към клубове за пенсионери или читалища са успели да заделят от средствата си, за да присъстват тук и ние ги очакваме с голям интерес. Предишната година имахме участници и от съседна Румъния, но този път ще се изявят само български състави.

По какъв начин се финансира фестивалът?

Разходите никак не са малко и са осигурени предимно от бюджета на читалище "Искра". Разбира се, помага ни и Община Борово, за да осъществим такова грандиозно мероприятие.

За годините, през които се провежда "От Дунав до Балкана", успя ли да привлече туристически интерес към Борово според Вас?

Трудно е да се каже, икономиката е много стегната. Все пак обаче, успяваме да популяризираме самото градче. Хората знаят, чуват за Борово и това ни радва. На колкото фестивали да сме отишли, когато кажем, че сме от Борово, се оказва, че всички знаят за нашия фестивал.

Фолклорните състави от общината ви имат множество изяви и награди от свои участия, наскоро дори от с. Долно Абланово спечели отличие на мащабен форум в Несебър, с какви награди и участия могат да се похвалят съставите към читалище "Искра"?

Това лято участвахме на Първия фолклорен фестивал в село Царевец. Там нашият детски танцов състав "Искрица" получи сребърен медал, с който много се гордеем, защото този фестивал достигна висока популярност и висока посещаемост на колективите.

Предстоят ли скорошни участия?

Нямаме възможност за повече мероприятия, защото фестивалът ни коства много средства. Предпочитаме да организираме на място концерти, отколкото да правим турнета.

В забързания съвременен живот как съумявате да съхраните тази любов и интерес към фолклора, да привлечете също и младите хора към българските традиции?

Това се дължи на съвместната ни работа с колегите от читалището. Имаме хореограф на народни танци, на модерни танци, както и група за автентичен фолклор и певчески състав. Всичко това е благодарение на ентусиазма на работещите в нашето читалище и на хората, които отдават ценното си време за българския фолклор. Любовта към нашия фолклор е неизменна.

Кажете ни на каква възраст са вашите танцьори, от колко души се състоят отделните състави.

В детския състав "Искрица" играят 40 деца на възраст от 6 до 18 години, а тези, които бяха отличени на събора в Царевец, са от 9 до 18-годишни. Групата за автентичен фолклор е около 20 души, съществува отдавна - повече от тридесет години функционира към читалището. С нея имаме много медали от Копривщица, златни отличия за индивидуално представяне на костюми и за демонстрации на обичаи. В нея също има младо попълнение, което възприема от по-възрастните. Съхранили сме костюмите, характерни за нашия край и сме много горди, че можем да покажем от раклите на бабите това, което в действителност е ценно за българската култура.

 

 

 



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар