Вход | Регистрация

Бракониери, по петите ви са!

Бракониери, по петите ви са!
ИАРА

Зесонът на риболова е в разгара си и сериозно над незаконния улов бдят инспекторите.

По подаден сигнал, че в устието на Искър е влязла лодка с две лица и е започнала да залага рибарски мрежи, екперти на ИАРА Плевен са извършили проверка на устието на реката и на Дунав. Контролните органи са предприели наблюдение, като на разсъмване са забелязали да влиза лодка с две лица, които са започнали да изваждат мрежи с уловена риба.

В момента на излизане на брега на реката лицата са заловени. След снемане на личните данни със съдействието на полицията в - Гулянци на нарушителите са съставени 2 акта за нерегламентиран стопански риболов, съгласно Закона за рибарството и аквакултурите. От тях са конфискувани дървена рибарска лодка, двигател и 3 риболовни мрежи с обща дължина 180 метра. Уловената 15 кг. риба от видовете сом, толстолоб, мряна, платика и морунаш е върната обратно във водата.

Инспектори от отдели "Рибарство и контрол” на ИАРА Габрово и Велико Търново са извършили съвместна нощна проверка по вода на язовир "Александър Стамболийски". Обходени са районите на стената на язовира, "Младенски залив", "Орехите" и "Крушевски заливи". Открити във водоема са близо 575 метра бракониерски хрилни мрежи и гирими с дължина 20 метра в работно положение. Уредите са извадени и иззети с констативен протокол срещу неизвестен извършител. Уловената близо 20 кг. риба /сом, бяла риба, каракуда, костур/ е върната обратно във водата.

Част от мрежите са намерени поставени в работно положение пред биваци на "любители рибари", което според инспектори на ИАРА напоследък за съжаление е доста честа практика.



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар