Вход | Регистрация

Бракониерите на язовир „Александър Стамболийски" стреляли с пушка, за да сплашат рибари

Бракониерите на язовир „Александър Стамболийски" стреляли с пушка, за да сплашат рибари

Незаконният улов на риба край язовир "Александър Стамболийски" е бил възобновен, а бракониери стреляли с пушка във въздуха, за да сплашат организирана група рибари, която искала да извади мрежите им. Това сигнализира пред Дарик Станимир Шошков.

По същата причина през нощта на 11 ноември той бил нападнат с брадва и едва се спасил. Тогава станал първият сблъсък между рибарите, които от години се събират на язовира край Севлиево и местните бракониери.

Намесата на полицията и широката разгласа на нощния екшън по Дарик радио, DarikNews.bg и други медии довели до известно отдръпване на бракониерите.

Под силния натиск на самите рибари, които станали част от "Централна Рибно Опазваща Организация", бракониерската дейност съвсем замряла за месец и половина. На 1 януари, по време на една от своите проверки, групата рибари се натъкнала на нови мрежи.

"На 1 януари, около 14:30 часа, направихме една проверка. Бяхме малко хора и отново видяхме бракониерите. Бяха с два джипа и недоволстваха, че живеят тук, а не могат да хвърлят една мрежа 150-200 метра", разказа пред Дарик Станимир Шошков, който е участвал в проверката на групата рибари. По думите му, отдръпването на бракониерите не е било пълно.

"На язовир "Сопот" се стреля, последният път, когато направихме проверката на язовира "Александър Стамболийски", също произведоха два изстрела във въздуха, за да ни плашат", разказва Станимир Шошков и уточнява, че този инцидент е станал на 1 януари, когато са открити 250 метра бракониерска мрежа.

Постоянните бракониери са 5-6 човека, част от които настанени в изоставената хотелска постройка край язовира. Рибари, които ходят на язовир "Александър Стамболийски", са се присъединили към "Централна Рибно Опазваща Организация", членове на която охраняват от бракониери и язовири в Южна България.

"На проверките ходим по 20-25 човека, защото е много опасно, особено на "Александър Стамболийски". На язовир "Сопот" групата е по-малка", уточни Шошков.
Той изрази удовлетворение от сътрудничеството между тях и полицията в Троян по повод охраната на язовир "Сопот". Никой полицай не ни е помогнал на "Александър Стамболийски". Все едно глас в пустиня. Нищо не се получи", коментира Станимир Шошков.

Бракониерите променили тактиката си и започнали да пускат мрежите през деня, тъй като организираните проверки на рибарите се извършвали предимно нощем.
От "Централна Рибно Опазваща Организация" са се разбрали с ИАРА да подават сигнали на тел. 112, ако открият незаконни мрежи.

източник:dariknews.bg



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар