Вход | Регистрация

България губи 400 млн. лв от ЕС!?

България губи 400 млн. лв от ЕС!?
Снимка: Thinkstock/Guliver

Има опасност България да загуби пари от ЕС.

Касае се за 400 млн. лева до края на годината. Това предупреди Правителството.

В края на програмния период България е отново на последните места по усвояване на евросредствата, по данни на комисията в Брюксел. Анализът, изготвен през последните три седмици, представи вицепремиерът за еврофондовете Илияна Цанова. 

Най-тежко е положението с една от най-големите оперативни програми – тази за околна среда, която беше изцяло спряна от Европейската комисия. На практика плащания по тази програма не са извършвани повече от половин година.

Сериозни проблеми по спрените от ЕК има по две приоритетни оси (съответно за градско развитие и развитие на туризма). Дългът към общините и към строителните компании беше достигнал над 800 милиона лева, основно заради спрените евросредства.

Рискът от загуба на средства по Програмата за развитие на селските райони и Оперативна програма за развитие на сектор "Рибарство”също е в голям размер.

Цанова каза: "Възстановихме плащанията по Оперативна програма "Регионално развитие” със 188 милиона лева от бюджета. Имаме готовност да започнем плащанията и по програма "Околна среда”, веднага след получаването на искания за лимити.

Всички сертификати, които се получават от Национален фонд за разходи, ще бъдат изплащани. Действията ни са насочени към осигуряване на ликвидност, така че да не се спира строителният сезон и да не загубим пари по правилото n+2. Започнахме активен диалог между националните органи, отговорни за управлението на европейските средства и бенефициентите.

Работим за възстановяването на диалога с Европейската комисия".

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар