Вход | Регистрация

България дели едно място с Белгия по консумация на бира

Плевенчани са сред най-големите консуматори на бира у нас за октомври

България дели едно място с Белгия по консумация на бира
Снимка: Thinkstock/Guliver

14-о място заема България по потребление на бира в Европа, нареждайки се на едно ниво с Белгия. Това показват данните от доклад на браншовата организация на Пивоварите на Европа, включващ информация за състоянието на сектора през 2014 г.

5 230 млн. хектолитра пиво са изконсумирани у нас миналата година. Количеството е далеч от първенеца Германия, където се поддържа завидно ниво от 86 512 млн. хектолитра бира. На втора позиция е Великобритания с 43 752 млн. хектолитра. На трето място по консумация е Полша с 37 644 млн. хектолитра при общо 384.4 милиона хектолитра пиво, изпити в страните от ЕС.

Чехия се нарежда начело консумацията на пиво на глава от населението за пореден път със 144 литра. Следват я Германия със 107 л. и Австрия със 104 л.

17-о място заема България в класацията за обем производство на бира – 4,9 млн.хектолитра, а лидерът Германия произвежда 95.3 млн. хектолитра бира. Втори и трети отново са Великобритания и Полша.

Общо 384.2 милиона хектолитра пиво са произведени в Европа през миналата година, с което пивоварният сектор влияе положително за развитието на икономиката на Стария континент, отчита докладът. Според данните в него браншът се възстановява успешно от икономическата криза от 2008 – 2009 г. В подкрепа на това, освен високата консумация и производство на пиво, се подчертава откриването на повече от 700 нови пивоварни в Европа, което е с 12% повече от 2013 г. и двойно повече спрямо 2008 - 2009 г.

Във Великобритания има най-голям брой пивоварни – 1700, Германия е втора с 1352, а трета е Франция с 663 пивоварни. България заема 25-о място в тази класификация с 16 пивоварни.

Последното национално представително проучване за консумацията на бира, извършено у нас от агенция IPSOS през октомври т.г., показва, че расте броят на консуматорите, оценяващи бирата като напълно натурална напитка.

Повече от 33 % от анкетираните пълнолетни граждани на възраст между 18 и 69 години дори смятат, че бирата може да бъде част от здравословния и балансиран начин на живот, при умерена консумация обаче.

Според същото проучване най-много пиво е изпито през октомври в Монтана, София, Плевен и Варна.

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар