Вход | Регистрация

В.Търново е сред осемте града в страната с най – бързо възстановяване от кризата

В.Търново е сред осемте града в страната с най – бързо възстановяване от кризата

Велико Търново е сред осемте града в България, които се възстановяват най-бързо от икономическата криза, според заключение в изследването на Института по пазарна икономика "Регионални профили”. Констатацията на експертите е, че в девет региона на страната брутният вътрешен продукт вече е на нива, които са достигнали или надхвърлили стойностите от предкризисната 2008 година. Това се е случило в София – град, София – област, Варна, Пловдив, Велико Търново, Разград, Ямбол, Стара Загора и Добрич. Тези региони бележат икономически подем.

1815247

Изследването сочи още, че в Северен централен район Велико Търново и Разград са единствените градове – областни центрове, в които местните икономики, според нивата на производство, са загърбили последствията от кризата
От ИПИ посочват, че през последните две години пазарът на труда в старопрестолния град бележи истинско оживление. Най-големият ръст на заетостта в страната през 2015 г. спрямо предкризисната 2008  година е именно във Велико Търново. Благоприятната тенденция е свързана и с увеличаването на икономическата активност и инвестициите.

1815249
Между 2013 и 2015 г. коефициентът на безработица намалява повече от два пъти. Процесът продължава и сега. По последни данни,  реалният дял на незаетите във Велико Търново и общината е под 3,5%. На областно ниво безработицата е под 7%.

Източник:dariknews.bg



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар