Вход | Регистрация

Велико Търново в битка за "Селище - пазител на традициите"

Ще гони титлата с Перник и село Могилица

Велико Търново в битка за "Селище - пазител на традициите"

Велико Търново ще се конкурира с един град и едно село за приза "Селище - пазител на традиците" 2014 на Асоциация за развитие на изкуствата и занаятите-7 /АРИЗ - 7/.

Наред със старата столица в битката влизат Перник и село Могилица, което преди време кандидатства в Книгата на рекордите "Гинес" с впечатляващата чешма със статуя на дървена лъжица и бъклица в центъра си.

Вече стартира гласуването.

За пета поредна година българите ще могат да изберат най-достойните си сънародници, които с усилията си в областта на кулинарията, фолклора, занаятите и изкуството имат значим принос за съхраняването и популяризирането на българските традиции. Всеки, който желае, ще може да даде своя глас и за личност и организация-пазител на традициите.

През 2013 г. призът "Селище - пазител на традиците" бе спечелен убедително от Разлог с кукерския фестивал "Старчевата".

Редица известни българи, чиито имена са прочути в цял свят, са печелили статуетката "Пазител на традициите". Сред тях са космическата Валя Балканска, магичната Нешка Робева, уникалният глас на фолкора Янка Рупкина, световноизвестният художник Кеазим Исинов и много други.

Тази година сред номинираните личат имената на певеца Иван Дяков, гениалния кавалджия Костадин Генчев, създателят на шопската сюита Ради Радев, скулптора Ставри Калинов, художниците Любен Пашкулски, Сули Сеферов и Димитър Митов-Комшин, прочутата майсторка на кулинарния специалитет от Банско "напфавок" Дешка Кротева, младите таланти от дует "Рукатка", създателят на Фестивала на наследството в Пловдив Йордан Детев и много други.

Номинациите в категориите "Фолклор", "Занаяти", "Изкуство" и "Кулинария" са разделени в две групи – "млади" и "големи". Сред предложенията за организация на 2014 г. личат имената на Централен кооперативен съюз – една от най-старите организации у нас, Националното училище за фолклорни изкуства "Филип Кутев", сдружение "Родопски хайдути" и много други.

Гласуването за номинираните пазители на традициите за 2014 г. ще продължи до края на октомври на адрес http://pazitelnatradiciite.com/?page_id=1397. Наградите ще бъдат връчени на церемония на 14 ноември в София.

Присъединете се към Sever.bg във Facebook, за да следите и там всичко, което публикуваме



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар