Вход | Регистрация

Водата в река Огоста – в норма, въпреки мъртвата риба

Водата в река Огоста – в норма, въпреки мъртвата риба

Без изменение е състава на река Огоста, съобщиха от РИОСВ Монтана след сигнали за мъртва риба. Първият сигнал е постъпил на 10 септември. Веднага в района на с. Горно Церовене е извършена съвместна проверка от РИОСВ – Монтана и Регионалната лаборатория към ИАОС. Направен е оглед на участъка от реката в местността "Тополите" с участието и на кмета на с. Горно Церовене . В плитчините на реката до брега са забелязани 10-15 мъртви риби при видимо бистри води без мирис и с наличие на множество жизнени екземпляри.

Взети са водни проби от три точки за пробонабиране. Експресните резултати от анализа на водите на място по показатели: активна реакция pH, разтворен кислород и електропроводимост са характерни за водите на реката. "Тези стойности, определят водите на реката в добро състояние по реда на Наредба №Н-4/2012 г. за характеризиране на повърхностните води. След извършен лабораторен анализ на взетите проби по показатели: общ азот, общ фосфор и химична потребност от кислород са предоставени протоколи от РЛ- Монтана, в които стойностите по изброените показатели сочат добро състояние на повърхностните води на река Огоста", съобщават от РИОСВ.

След още сигнали на същото място е извършена нова проверка на 18 септември. Обходени са осем участъка от Монтана до с. Бели мел. В три участъка са забелязани по няколко мъртви риби при видимо бистри води без мирис и с наличие на множество жизнени екземпляри. Резултатите от експресния анализ на място на взетите проби по показатели активна реакция рН, разтворен кислород и електропроводимост са характерни за водите на реката отново сочат  съответствие с нормите, разписани в Наредба №Н-4/2012 г.
ОТ РИОСВ Монтана съобщават, че са взети и водни проби за физико-химичен анализ, но резултатите все още не са готови. 

източник: dariknews.bg 



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар