Вход | Регистрация

Все повече българи опознават родината си

Увеличава се интересът към събирането на печати в националната инициатива "Опознай България - 100 Национални туристически обекта". Това са наблюденията на секретаря на Туристическо дружество "Трапезица- 1902" Георги Димитров.

Инициативата "Опознай България - 100 НТО", в което участват не само българи, е създадена през 1966 година. Целта е всеки да се запознае с някои от най-значимите туристически обекти в родината - природни забележителности, музеи, културни и исторически паметници, които са наши национални реликви. Посещението на обектите се удостоверява с поставянето на печат на съответния обект, на определеното за това място в туристическите книжки. Книжките се издават от Българския туристически съюз и се продават в туристическите дружества и във включените обекти. Всеки, който посети 25 от забележителностите и събере печати от тях, получава от Българския туристически съюз бронзова значка. За 50 печата се дава сребърна, а посетилите всички 100 обекта получават златна значка.

От началото на година до момента търновското дружество е раздало 4 златни значки, 21 сребърни и 77 бронзови.

Във Великотърновска област обектите в движението са 3: Велико Търново — Архитектурно-исторически резерват "Царевец", Регионален исторически музей, Арбанаси — архитектурно-музеен резерват; Свищов — Къща-музей "Алеко Константинов" и Елена — Архитектурно-исторически комплекс "Даскалоливницата".

И четирите златни значки били за едно търновско семейство - майка, баща и две деца. Миналата година била дадена 1 златна значка на едно момиче, което било с дядо си. Любопитното било, че момичето имало 100 печата, а на дядото не му достигали 5.

Всички ентусиасти, които през настоящата 2014 година са успели да съберат определения брой печати и са получи значка, ще станат претенденти в томболата за големи награди, организирана от Българския туристически съюз. Сред наградите са лек автомобил, семейни и индивидуални екскурзии в страната и чужбина, палатки, раници, спални чували и различни пособия за пребиваване в планината. Тази година се очаква томболата да бъде разиграна в края на месец октомври или началото на ноември.

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар