Вход | Регистрация

Във Варна ще се подготвят военни лекари

Към специалността вече има огромен интерес от кандидат-студенти, разкри ректорът на Медицинския университет

Във Варна ще се подготвят военни лекари

Военни лекари ще се подготвят във Варна по съвместен проект между Медицинския университет "Проф. д-р Параскев Стоянов" и Висшето Военноморско училище "Никола Вапцаров".

До този момент образователната система в страната не предлагаше такава специалност, коментира  ректорът на Медицинския университет проф. Красимир Иванов. Той обясни, че пилотно ще започне обучението на 20 военни лекари. Според търсенето впоследствие бройките може да се увеличат. Към специалността вече има огромен интерес от кандидат-студенти, разкри още проф. Иванов.

Наред с висшето медицинското образование, което ще придобият в МУ-Варна, бъдещите военни лекари ще получат военна магистратура от ВВМУ. Специфичните знания и умения ще придобиват с практически упражнения и летни стажове в структурите на Военномедицинска академия.  

Въвеждането на специалността е необходимо, заяви министърът на здравеопазването генерал-майор проф. Николай Петров. По думите му при разработването на проекта са ползвани работещи модели от съседни държави като Румъния, Гърция и Турция.

Този следобед здравният министър ще посети Медицинския университет, където ще участва в представянето на програмата за обучение на военни лекари и медицински сестри. 

източник: dariknews.bg



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар