Вход | Регистрация

Вяла кампания, ама сигурно място за 6 партии

На база избирателите в България може да се очаква, че около 3 млн. 200 хил. до 3 млн. 300 хил. ще отидат до урните

Вяла кампания, ама сигурно място за 6 партии
Thinkstock / Guliver

Ново изследване за предизборните нагласи дава преднина на малките партии.

То е на агенция Алфа Рисърч, проведено чрез пряко стандартизирано интервю в периода 28-30 септември сред извадка от 1100 пълнолетни граждани от цялата страна.

На финала на една пасивна и доста вяла от страна на основните играчи кампания, в която и ГЕРБ и БСП се държат като партии, чиято участ е вече предизвестена, големият печеливш и голямата изненада могат да се окажат малките партии. Това е основният извод, който се налага от проучването. 

На база избирателите в България може да се очаква, че около 3 млн. 200 хил. до 3 млн. 300 хил. ще отидат до урните.

ГЕРБ би спечелила 34% от вота. БСП остава втора политическа сила с около 19-20% от твърдо решилите да гласуват. ДПС - 15,4%. Реформаторският блок (РБ) е със сигурните си 5.5%-6.5% подкрепа. "България без цензура" (ББЦ) потвърждава характеристиките си на силен медиен феномен с 6%.

Оттук нататък следва голямата интрига. И трите партии, които са близо до 4%-та бариера – Патриотичен фронт (ПФ), Атака и АБВ бележат ясно забележим ръст в хода на кампанията.

Анализът на динамиката на електоралното поведение сочи като най-вероятен шест партиен парламент и трудно съставяне на правителство. При такава хипотеза ГЕРБ би имал около 98-100 депутата, БСП – 53-55, ДПС – 44-46, РБ и ББЦ – по 16-18 всяка. Шестата партия, към момента, най-вероятно Патриотичния фронт – 12 народни представители. Битката обаче както за шестата партия, така и евентуално за седми-осми участник в 43-то Народно събрание може да се окаже твърде оспорвана, сочи изследването.

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар