Вход | Регистрация

Габрово се възстановява след пороите - обновена

Обстановката в Габровско постепенно се нормализира.
 
Нивата на реките и деретата спадат до обичайното си за сезона ниво.

Откриха трупа на изчезналия след пороите 39-годишен мъж. В търсенето му се включиха и две кучета на Българския червен кръст заедно с трима спасители. Издирването бе проведено в дере с дължина около 2 км., затрупано от наноси и тиня.

Майката на починалия мъж загина също бе открита мъртва след стихията.

Днес продължава почистването на наноси и дървесна растителност за възстановяване на проходимостта на улици и пътища, и проводимостта на мостове и водостоци, съобщават от Общината.

Ангажирани са екипи на Държавно предприятие "Транспортно строителство и възстановяване" - Поделение Горна Оряховица и външни фирми с подходяща техника и опит за провеждане на неотложните аварийно-възстановителни работи. Екипите ще работят до окончателното ликвидиране на последствията от пороите във всички пострадали райони.

Община Габрово ще потърси съдействие за финансиране на разходите за възстановяване на щетите от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет. По първоначални данни щетите от бедствието възлизат на над 1 млн. лв.

Днес в разчистването на последствията от стихията в селата ще се включат и доброволци, които се организараха чрез социалната мрежа.

Припомняме, че проличните дъждове взеха човешки живот. Поражения от пороите има на къщи и постройки в няколко габровски села.

През изминалото денонощие са отводнени 16 къщи в селата  Враниловци, Лоза, Янковци и  Новаковци, където е била наводнена и сградата на кметството. Аварийните екипи са участвали в разчистването на 3 моста. Извадени са и два леки автомобила от реката Лопушница. Комисии описват щетите от наводнението.

От днес всеки, който иска финансово да помогне на Община Габрово за преодоляване на последствията от бедствието може да го направи по сметката на Община Габрово, която е: 

BG22STSA93003110003800

BIC STSABGSF

Банка  ДСК - Габрово

В основанията за дарението трябва да е записан следния текст: Ликвидиране последици от бедствие.

 

1349639

1349641

1349640

1349646

1349647

1349648

Присъединете се към Sever.bg във Facebook, за да следите и там всичко, което публикуваме.



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар