Вход | Регистрация
Последна информация от Новини и теми

Крепостта Градище

Информация:

Крепостта Градище край Габрово е единствената по рода си римска крепост в много широк район от провинция Долна Мизия, охраняваща пътя през Шипченския проход.

Местността е укрепена със солидна крепостна стена и кули. В най-високата част на платото се е издигала голяма базилика. Крепостните градежи, двете черкви и жилищата са значими архитектурни паметници, които внасят светлина за историята на Габрово.

Крепостта първоначално е строена с военни цели през късната античност (ІІІ-ІV в. след новата ера) и е играла важна роля в защитата на вътрешните провинции, а впоследствие се превръща в укрепено селище. Тя има важно значение и през българското Средновековие, чак до падането под турско робство.

Многократно разрушавана и съграждана, сега крепостта е важен туристически обект. Външната каменна стена е реставрирана през 80-те години. Главеният храм на Градище се намира в най-високата част на възвишението и е построен през ІV в. Малко по-късно е изградено помещение с воден басейн за покръстване /баптистерий/. Има следи от колони, които са държали покрива, както и място, където са били мощите на неизвестен светец, патрон на храма.



Добави коментар