Вход | Регистрация

Априловската гимназия "осиновява" паметника на своя патрон

Започва инициативата "Осинови паметник", част от честванията на Шипченската епопея

Априловската гимназия "осиновява" паметника на своя патрон
Снимка: Булфото

Започва инициативата "Осинови паметник", която е част от националното честване на Шипченската епопея. Началото ще бъде поставено днес в Габрово от Априловската гимназия, която ще "осинови" паметника на своя патрон.

Това ще стане по време на среща с руския учен професор Павел Тулаев, който ще представи книгата на Юрий Венелин "Началото на Русия и славянството", на чийто предговор е автор.

Посещението ще бъде от 17.00 часа в актовата зала на НАГ. Професор Тулаев ще изнесе и лекция пред учениците от специалност "История" в гимназията за връзката и  взаимното влияние на филологическите и историческите възгледи на Васил Априлов и Юрий Венелин.

Инициативата "Осинови паметник" в Габровска област цели опознаване и опазване не само на материалната култура, но и на изконни ценности и знание, предавани от поколение на поколение. Всеки паметник в областта ще бъде "осиновен" от училище, чийто възпитаници ще се грижат за неговата поддръжка и ще изучават събитието или личността, с които е свързан. Своите дейности учениците ще документират в снимки и писмени материали, които ще бъдат публикувани на сайта на Шипченската епопея  - www.shipka.gb.government.bg.




Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bg



Източник: дарик
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар