Вход | Регистрация

Изложба от дарени творби организира Веселата къща в Габрово

За 1 април ще бъдат показани 62 произведения на 15 автора от 9 държави

Изложба от дарени творби организира Веселата къща в Габрово
ДХС

62 творби на 15 автора от 9 държави ще представи Домът на хумора и сатирата в Габрово. Изложбата на тема "...  За  да  те  има  и  след  теб  дори!...” е израз на почит към големите дарители, подпомагали разностранната дейност и допринесли за изграждането на ценния художествен фонд "Хумор на народите” .

Тя ще бъде официално открита на тържеството по случай рождения ден на Дома на хумора – 1 април – и ще остане на разположение на любителите на изящното изкуство чак до късна есен.

В колекцията са включени произведения от няколко жанра на изобразителното изкуство – живопис, скулптура, плакат, графика и рисунка.

Основен източник за попълване на музейния художествен фонд е най-мащабната проява на габровската Весела къща - Международното биенале на хумора и сатирата в изкуствата, а лауреатите му са сред най-щедрите дарители. 

За 40 години от съществуването на ДХС в Книгата на дарителите са вписани 68 560 получени дарения от 16 970 творци и културни институти от  цял  свят: художници и писатели, издателства и редакции, посолства и културни центрове, творчески сдружения, музеи, библиотеки и др. Именно чрез даренията от различни страни Домът на хумора се превръща в своеобразно средище на културни и
национални послания, в уникален музей на световното хумористично изкуство.


_____________________________________________________________________________

Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bg



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар