Вход | Регистрация

Множество поражения на пътната инфраструктура в Габровско заради дъждовете

Наводнени са пътни участъци, активирани са свлачища, няма пострадали хора

Множество поражения на пътната инфраструктура в Габровско заради дъждовете
Снимка: БГНЕС

Сериозни поражения върху пътната инфраструктура в община Габрово нанесоха проливните дъждове от последните два дни. 8 села са с прекъснато електричество - Кметовци, Съботковци, Цвятковци, Вълковци, Радешковци, Черневци, Трапезковци и Боженци, съобщават от Общината.

Рязко се е повишило нивото на реките Янтра, Овчарка, Синкевица, Паничарка, Лопушница и притоците им, при което са се активирали свлачища. Съобщава се за прелели дерета, наводнени улици и частни домове, поражения върху мостови съоръжения и настилки.

На територията на общината има затрупани и блокирани от земна и дървесна маса пътни участъци, които се разчистват от аварийни екипи. Над 40 сигнала са приети в Пожарната служба до тази сутрин, които информират за наводнени улици, запушени шахти, излезли от коритата си дерета и наводнени избени помещения на сгради.

Свлачище обърна снощи две коли в габровския квартал Варчовци. Свличането на земната маса се е случило в района на ул. "Черни Лом", където по първоначална информация са нанесени единствено щети по двете превозни средства и стопански постройки.

Пътен банкет се е свлякъл по пътя за кв. Негенци преди разклона за кв. Йовчевци. Районът е обозначен и сигнализиран. Поради дъждовете има пропадане на пътното платно и в района на км 161 от път І-5 в прохода Шипка, където участъкът е обезопасен. Водачите да шофират внимателно в тези участъци!

45 часа продължиха валежите от дъжд в община Габрово, като сумарната стойност на падналото количество е 73 л/кв.м. Под наблюдение са всички свлачищни райони, деретата, хидротехнически съоръжения, реките на територията на община Габрово и притоците им.

В язовир "Христо Смирненски" е наличен около 7 млн. куб. метра свободен обем. В района на съоръжението за последните две денонощия са паднали валежи от 137 л/кв.м.

Предстои да бъде направен анализ и оценка на нанесените щети в общината. Общинското ръководство ще търси съдействие за финансиране от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане /МКВП/ към Министерски съвет.

 << Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар