Вход | Регистрация

Най-добрата пречиствателна станция за питейна вода е в Габрово!

Това заяви инж. Шосе Педроса, изработил проектирането и ръководил реконструкцията на съществуващата станция

Инж. Шосе Педроса, ръководител на екипа на консорциум "Чиста вода Габрово 2012", разясни за Община Габрово какви подобрения са направени при проектирането и реконструкцията на Пречиствателната станция за питейни води на Габрово /ПСПВ/. Дейностите по обекта са към своя край. 

Г-н Педроса, как беше изпълнена реконструкцията на станцията?

Преди реконструкцията станцията работеше на едностъпална схема на пречистване - чрез филтрация и дезинфекция, с доста стара и амортизирана автоматизация и с ниска енергийна ефективност. Започнахме обновяването с действия по всяко едно стъпало - от входния кран на станцията, който бе заменен с нов - с възможност за регулиране на входния поток. Изградена бе нова сграда със съоръжения за микропрецеждане, което не съществуваше преди това, както и ново съоръжение за първично утаяване на водата през ламелен утаител. Рехабилитирани бяха старите пясъчни филтри за филтрация на водата.

Това, което изпълнихме, всъщност граничи с ново строителство, защото само бетоновата конструкция на съоръженията е запазена, всичко останало е абсолютно ново. Инсталирана е нова система за дезинфекция на водата, реконструирани са изцяло буферните резервоари преди изхода към града на питейната вода. Подменени са всички тръбопроводи в рамките на станцията, тъй като старите бяха на 30-40 години. Обновени са съществуващите сгради на станцията. Автоматизацията е напълно подменена с нова, има и нова система за контрол и диспечеризация на процесите. И не на последно място бе изградено напълно ново утайково стопанство, където се пречистват водите от технологичните процеси, защото съществуващото беше старо и амортизирано. Реално направихме една чисто нова станция на база на старата такава.

Каква е най-модерната, иновативна технология, която ще функционира на ПСПВ?

Всички нови съоръжения, монтирани на станцията, са модерни и на най-високо технологично ниво. Колкото и нескромно да звучи, това е съоръжение, което покрива изискванията на всяка една европейска станция. Смятаме, че в България тя е най-добрата станция за питейни води.

Най-големите предизвикателства, които срещнахте по време на изпълнението на проекта?

Имахме доста сериозни проблеми, започвайки с климатичните условия  - дълги дъждовни периоди, аварийни ситуации, силен снеговалеж през октомври миналата година. В процеса на работа сложното беше, че трябваше да действаме в ситуация, в която станцията денонощно не спира да работи. Трябваше да предвиждаме байпасни и временни връзки, спирания на водата, нужна беше добра координация с оператора и голяма точност при реализиране на дейностите, за да не остава градът дълго време без вода.

Какви ще бъдат екологичните ползи за Габрово след реконструкцията?

Много са! След реконструкцията водата ще бъде с още по-добри качества. Значително намаля и консумацията на електричество, благодарение на новите модерни съоръжения. Загубите на вода намаляха след подмяната на всички тръбни разводки и рехабилитацията на буферните резервоари. Всъщност, това е грижа за водата, защото тя не е невъзобновяем източник.

 

<< Sever.bg във Facebook >> 



Източник: Община Габрово
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар