Вход | Регистрация

Обновяват парк "Маркотея" и крайречната ул."Дунав"

4 допълнителни обекта ще бъдат реализирани до края на годината по „Интегриран проект за изграждане на привлекателна, достъпна и зелена градска среда на гр. Габрово”

Още 4 обекта в Габрово ще бъдат финансирани по проект "Интегриран проект за изграждане на привлекателна, достъпна и зелена градска среда на гр. Габрово”. Анекс за това беше подписан на 19.08.2015 г. между Община Габрово и Управляващия орган на ОП "Регионално развитие" със срок за изпълнение до края на годината.

С предоставените средства ще бъдат извършени ремонтни дейности по крайречната улица "Дунав”, изграждането на спортната площадка в ж.к. Дунав и рехабилитацията на спортното игрище до парк "Маркотея”. Последният допълнително финансиран обект е "Благоустрояване на зелена площ по ул. "Брянска”, който вече е реализиран като неразделна част от реконструкцията на кръстовището до Консултативна поликлиника.

Емблематичният парк "Маркотея”, който не е ремонтиран повече от 20 години, ще бъде изцяло осъвременен и реконструиран. Той ще бъде разделен на Северна зона – основен вход, паркинг, обществено обслужване, атракции, рекреация; Централна зона – рекреация, изяви на открито, игра на открито; Южна зона – спорт, игра на открито, паркинг.

Архитектурните елементи на езерото /мостчета, пристан, кула, остров – японска градина, парапети и бордюри/ ще бъдат реставрирани. Ще бъдат изградени три обслужващи сгради, кътове за отдих, за спорт и за игра на открито. Работният проект предлага благоустрояване на територията около автобусната спирка, чешмите и пешеходен подход към училище "Иван Вазов”. Предвижда се ново парково осветление и видеонаблюдение.

Игрището до парка ще бъде обновено със съвременна полиуретанова настилка на игралните полета, монтаж на нови спортни съоръжения, осветление, рехабилитация на настилките и съществуващите трибуни. Ще бъде направен монтаж на нова ограда и порти, както и обособяване на паркинг и зелена площ.

Крайречната ул. "Дунав" ще бъде благоустроена чрез дейности по рехабилитация на настилки, вкл. отводняване; оформяне на групи паркоместа; оформяне на пешеходна и велосипедна алея; направа на кътове за отдих; екстериорно обзавеждане – парапети, ограждения, градински мебели и др.; рехабилитация и оформяне на зелени площи с подходяща растителност и улично осветление.

Предвидената за изграждане спортна площадка ще бъде разположена в северната зона на ул. "Дунав” в ЦГЧ, където липсват подобни съоръжения. Тук ще има площадка за фитнес на открито с осветление и оградено баскетболно игрище с изкуствена настилка.

Изпълнените обекти по "Интегриран проект за изграждане на привлекателна, достъпна и зелена градска среда на гр. Габрово” към момента са:

"Реконструкция на улица "Софроний Врачански" гр. Габрово, ЦГЧ – Изток”;

 "Благоустрояване на VI-ти участък- ЦГЧ, Габрово”;

"Реконструкция на кръстовище – "Консултативна поликлиника" гр. Габрово";

"Благоустрояване зелена площ ул. Брянска, гр. Габрово”.

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар