Вход | Регистрация

150 години от рождението на Пенчо Славейков отбелязват тревненци

Днес в Трявна беше валидирана пощенска марка, посветена на големия български поет

150 години от рождението на Пенчо Славейков отбелязват тревненци
Sky trip
150 години от рождението на големия български поет Пенчо Славейков се отбелязват днес. В родния му град Трявна през целия ден тече специална програма, посветена на творчеството и личността му.
Днес в двора на Славейковата къща се състоя валидиране на пощенска марка "150 години от рождението на Пенчо Славейков", като пощенският печат постави кметът на града Дончо Захариев и Деян Дънешки, гл. изпълнителен директор на "Български пощи" ЕАД.

Марката е в тираж от 12 хил.броя с единична стойност 0,65 лв. Тя е с лика на Пенчо Славейков, чийто художник е Тодор Ангелов. Тревненци и гостите на града имаха възможност да си закупят марката.

Програмата продължи с изпълнения на ученици от Трявна, които рецитираха стихове на поета.
От 14.00 часа в НГПИ "Тревненска школа" беше открита изложба с творби  на деца, участвали в Националния конкурс за детска рисунка на тема "Фолклорната традиция в творчеството на Петко и Пенчо Славейкови".
Изложба "13 безсмъртни българи" пък ще бъде открита от 17 часа във фоайе на НЧ "Пенчо Славейков 1871", след което от 18.30 ч.тревненци ще могат да посетят комедийната постановка "Втори меден месец" на театър "Искри и сезони". Тя ще бъде представена в салона на читалището.
Нощ на музеите ще се проведе тази вечер в музей "Славейковата къща" от 20 ч. От там обещават една романтична вечер, която ще протече под надслов "Сън за щастие".
Подготвено е четене на стихове и писма на Мара Белчева и Пенчо Славейков, чиято пламенна любов ще бъде допълнена от изпълнения на хор "Еуфоника". Посетителите ще могат да разгледат специално подредена изложба, проследяваща силните чувства между Пенчо Славейков и Мара Белчева. Експозицията е подготвена със съдействието на Национален литературен музей.
1696098

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар