Вход | Регистрация

Габровско - най-безлюдното място в България

Официалната статистика на населените места в България показва, че Габровска област е най-обезлюдената от всички в страната, въпреки легендите, които се носят за Северозападна България.

Според Националния регистър на населените места, в Габрово има 349 населени места, от които 175 са или напълно обезлюдени или с едноцифрен брой на жителите. Това са половината села от габровско.

Любопитно е, че на второ място по обезлюдяване на селските райони е област Велико Търново, която обратно има статут на остров на положителен прираст на населението при спад в цяла Северна България (без Варна).

Статистиката показва, че от 336 населени места във великотърновско, 56 села са или без жители или с едноцифрен брой обитатели.

За цялата страна има общо 564 обезлюдени села. Това означава, че повече от половината от тях се намират в нашия регион. Общо 1677 села пък са с население под 100 души.

Най-голямото българско село е Лозен (обл. София-град), с население от 6322 души, като задминава известното силистренско село Айдемир, което има 5914 души.

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар