Вход | Регистрация

От днес започват Богородичните пости

От днес започват Богородичните пости

От 1 август - ден след Богородични заговезни, започва Богородичният пост. Той е един от четирите многодневни периоди на молитва и въздържание през годината.

В следващите две седмици - от 1 до 14 август, църквата молитвено се подготвя за празнуването на Преображение Господне и Успение на Пресвета Богородица, чествани всяка година съответно на 6 и на 15-ти август.

В първия ден на поста в храмовете се прави водосвет, а от 1 до 13 август на вечерните служби се отслужва Богородичен параклис.

Телесното самоограничаване по време на поста се изразява най-вече в избягването на обилно хранене, както и на вкусни и сладки храни. По строгостта на въздържанието от храна, Богородичният пост е по-лек от Великия (Великденския) пост, но е по-строг от Петровите и Рождественските (Коледните) пости.

Най-строг е постът в понеделник, сряда и петък. В тези дни църквата препоръчва консумацията само на сурови плодове и продукти и неготвена храна.

Във вторник и четвъртък - варени без олио ястия, а в събота и неделя се разрешава храна с растително масло (олио, зехтин) и вино. На Преображение Господне се разрешава риба. Ако Успение Богородично се падне в сряда или петък, се консумира риба. 

източник: dariknews.bg 



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар